Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een leven vol geweld, drugs en porno

Het verhaal van Serena Franken in 'De Verandering'

Serena Franken wordt geboren als haar ouders al uit elkaar zijn. Haar moeder heeft dan al een paar gewelddadige relaties achter de rug en is erg bang dat Serena ook iets zal overkomen. Ze ontwikkelt sterk controlerend gedrag naar Serena toe en wil haar in alles beschermen.

Deel:

Op de basisschool is Serena een verlegen meisje dat veel gepest wordt. Maar wanneer ze eenmaal naar het voortgezet onderwijs gaat, verandert ze. Het eens zo rustige meisje gedraagt zich vanaf dat moment compleet anders dan voorheen. Omdat ze een enorme honger naar liefde en geborgenheid heeft, kleedt ze zich uitdagend en heeft seks met jongens als ze pas veertien jaar oud is. Ze begint te blowen, te spijbelen en gaat experimenteren met drugs. Op haar vijftiende ontmoet Serena een jongen van negentien en ze valt als een blok voor hem.

Webcam

Na enige tijd ontdekt ze dat hij verslaafd is aan speed en ook Serena kan de verleiding van speed niet lang weerstaan. Ze gebruikt meer en meer om de dag door te kunnen komen. Speed is echter zeer prijzig en het duurt niet lang of Serena wordt door haar vriend met geweld gedwongen om naakt voor de webcam te gaan zitten, zodat ze op die manier geld voor drugs kunnen verdienen.

Geweld

Haar vriend gebruikt steeds meer geweld tegen Serena. Zelfs op straat slaat hij haar zonder reden bont en blauw. Wanneer omstanders de politie bellen, durft  Serena geen aangifte te doen. Kort daarna doet de politie een inval in het huis van haar vriend. Ze betrappen de zestienjarige Serena die naakt voor de webcam zit. In eerste instantie ontkent Serena dat ze gedwongen wordt en dat de relatie met haar vriend niet gewelddadig is. Maar als een politieman een arm om haar heen slaat en zijn oprechte medeleven toont, breekt er iets in Serena.

Prostitutie

Serena komt in de crisisopvang terecht en kickt zelfs af. En even lijkt alles goed te gaan. Maar eenmaal thuis gaat het al snel weer helemaal mis. Ze start weer met het gebruik van drugs en om geld te verdienen gaat ze de prostitutie in. Opnieuw glijdt Serena diep weg in de poel van ellende. Ze gebruikt enorme hoeveelheden drugs om de pijn te verzachten en in de seks zoekt ze aandacht en geborgenheid.

Tien jaar later ontmoet Mirjam Bouwman Serena. Hoe is het nu met haar? Is het haar gelukt te ontsnappen uit de greep van drugs, geweld en prostitutie?

De Verandering met Serena Franken

Zaterdag 16 januari, 19.15 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--