Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eerste succesvolle inzet online lokprofiel in ‘Jojanneke uit de Prostitutie’

Dinsdag, 21.15 uur, NPO 3

In het EO-programma 'Jojanneke uit de Prostitutie' is vanavond te zien hoe het Openbaar Ministerie voor het eerst online lokprofielen inzet in de strijd tegen mensenhandel in de jeugdprostitutie. Dit leidde vorige week tot de arrestatie van een verdachte.

Deel:

Presentatrice Jojanneke van den Berge kijkt in de aflevering van vanavond mee met officier Daphne van der Zwan. Op een bekende homo-chatsite wordt een profiel geplaatst, waar direct tientallen reacties op binnenkomen. In één geval heeft dat al geleid tot arrestatie. “Toen we aangaven dat hij met een zestienjarige te maken had, leek het alleen nog maar aantrekkelijker voor hem te worden,” vertelt Daphne. “Hij bood aan om klanten te regelen die de zestienjarige bij hem thuis kon ontvangen. Dit zijn handelingen die strafbaar zijn; hiermee verdenken we hem van mensenhandel.”  

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Nieuwe opsporingsmethode

Er worden in Nederland steeds vaker, steeds jongere kinderen in de prostitutie aangetroffen. Warner ten Kate, landelijk officier mensenhandel, vertelt: “De inzet van lokprofielen komt voort uit grote frustratie. We zien zoveel op internet gebeuren. Klanten die contact hebben met minderjarigen en pooiers. Dit is de nieuwe wereld. En dat betekent dat we ook op zoek moeten gaan naar andere opsporingsmethoden.” In de aflevering vertelt hij dat het OM alles uit de kast moet halen om duidelijk te maken dat kinderprostitutie echt niet door de beugel kan. Het Openbaar Ministerie hoopt met deze nieuwe inzet meer zaken van mensenhandel op te sporen en meer klanten te kunnen vervolgen die willen betalen voor minderjarigen.

Goede hoop

In deze eerste zaak, die aan de rechter zal worden voorgelegd, heeft Warner vertrouwen. “De rechter zal er uiteindelijk over oordelen, maar wij hebben goede hoop dat de verdachte voor de bijl zal gaan.” Ondanks dat advocaten sceptisch zijn over van het gebruik van lokprofielen, is Warner hier positief over: “We hebben er alle vertrouwen in dat de rechter met ons mee gaat. Zo niet, dan slaan ze een belangrijk opsporingsmiddel uit onze handen.”

1300 slachtoffers

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel schat dat er in Nederland zo'n 1300 minderjarige meisjes het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. Omgerekend gaat dit om twee tot drie meisjes per middelbare school. Slechts een fractie daarvan is in beeld bij de instanties. Het OM maakt zich ook ernstig zorgen over minderjarige jongens in de prostitutie, op deze groep is nog minder zicht.

Jojanneke uit de Prostitutie

Dinsdag 23 maart 21:15 uur, NPO3

Lees hier meer over Jojanneke uit de Prostitutie 

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--