Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ellen ten Damme in 'De Kist': 'Het kan zomaar afgelopen zijn'

Maandag, 23.25 uur, NPO 2

Deel:

Presentator Kefah Allush gaat in De Kist langs bij bekende Nederlanders voor een goed gesprek over leven en dood. In deze aflevering ontmoet hij actrice Ellen ten Damme (53), die vertelt over het overlijden van haar vader. Drie jaar geleden moest ze afscheid van hem nemen. 

“Ik zag mezelf toen onverwachts in de spiegel en dacht: zo ziet dat eruit, echt verdriet," zegt Ellen ten Damme in De Kist. "Die blik kende ik niet van mezelf.” Zelf kreeg de actrice twee keer de diagnose kanker, waarbij het tot haar doordrong dat het zomaar afgelopen kan zijn. Maar ze vindt dat deze ervaringen haar leven alleen maar beter maken.

Zorgvlied

Over haar eigen uitvaart denkt de actrice liever niet na. Als ze dat toch doet, gaan haar gedachten alle kanten op. “Ik vind Zorgvlied in Amsterdam wel een heel mooie begraafplaats,” zegt ze tegen Kefah Allush. “Of ik zou bij mijn familie bijgezet willen worden, of ergens uitgestrooid willen worden over een mooi veldje, waar dan weer appelbomen gaan groeien. Ik kan nooit kiezen.” 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Kist: Ellen ten Damme

"Het is bijzonder te zien dat hoe lang je dit ook doet, je altijd weer uitkomt bij de kern van iemands bestaan," vertelt presentator Kefah Allush over de gesprekken die hij wekelijks met BN'ers voert in De Kist. "De dood blijkt vaak een zaadje te zijn voor de groei van een nog groter gesprek. Dat mensen mij dit allemaal durven te vertellen voor het oog van de camera blijft iets wonderlijks.” Vanavond spreekt Kefah met actrice Ellen ten Damme. 

Maandag 9 november, 23.25 uur, NPO 2

Kijk 'De Kist' hier terug

--:--