Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jongeren in actie voor eenzame ouderen met ‘CODE GRIJS’

EO BEAM en het Nationaal Ouderenfonds starten kaartenactie

In Nederland zijn meer dan 500.000 ouderen ernstig eenzaam. Door de nieuwe coronamaatregelen gaan veel sociale activiteiten voor ouderen niet meer door en krijgen ouderen minder bezoek. EO BEAM en het Nationaal Ouderenfonds slaan de handen ineen en roepen jongeren op om deze groep een steuntje in de rug te geven met ‘CODE GRIJS’.

Deel:

De hele maand oktober vragen het EO-jongerenmerk en het Ouderenfonds jongeren om hen te helpen zoveel mogelijk handgeschreven kaartjes voor ouderen te verzamelen.

"Zondag trappen we deze actie af in de BEAM kerkdienst," vertelt hoofdredacteur BEAM Maarten Vermeulen. "We willen volgende week minimaal 3.000 kaartjes verzamelen, bestemd voor zo’n 60 woonzorgcentra door heel Nederland. Met deze 3.000 kaartjes kunnen de centra ongeveer een maand vooruit, dus hoe meer kaartjes we samen kunnen afleveren, hoe beter!"

Alle jongeren kunnen in de Week tegen Eenzaamheid een persoonlijk kaartje schrijven en deze opsturen naar de redactie van EO BEAM. De kaarten worden vervolgens uitgedeeld aan ouderen die er het meest behoefte aan hebben. Met 3.000 kaartjes kunnen deze centra ongeveer een maand vooruit.

"In de eerste maanden van de coronacrisis kwamen we in actie voor mensen in de prostitutie die plots geen onderdak en maaltijden meer hadden," blikt Maarten terug. "Samen haalden we ruim €40.000(!) voor deze kwetsbare groep op. Onze actie heette toen CODE ROOD en aangezien het zo’n succes was, besloten we om deze naam iets aan te passen om er samen te zijn voor eenzame ouderen met deze actie: CODE GRIJS."

Volgens het Nationaal Ouderenfonds laat een kaartje zien hoe betrokken de samenleving met de ouderen is. Op beam.eo.nl is alle informatie te vinden en via het Instagramkanaal van EO BEAM is de actie te volgen.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--