Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO en IZB ontwikkelen dagelijkse Bijbelpodcast via WhatsApp

'Eerst Dit': 'Een goed begin van de dag'

Deel:

Je bent 33 jaar, hebt een gezin, een drukke baan, en je gelooft. Op zondag ga je naar de kerk, maar doordeweeks schiet Bijbellezen er vaak bij in. De nieuwe dagelijkse Bijbelpodcast van de EO en de IZB Eerst Dit brengt daar verandering in.

Op weg naar je werk – in de auto, de trein of op de fiets – kun je vanaf 3 december iedere werkdag een Bijbellezing en overdenking beluisteren met de Bijbelpodcast Eerst Dit. Deze zeven minuten veranderen je dag, stellen EO-medewerkers Daan Molenaar en Wilfred van Rijn, de bedenkers van de podcast. Wilfred: “Gebruikers kunnen zich gratis aanmelden via WhatsApp en krijgen dan iedere werkdag om 6.00 uur een audiobericht via WhatsApp, dat met één druk op de knop te beluisteren is. Hiermee maken we het luisteraars zo gemakkelijk mogelijk. Een goed begin van de dag.”

Aanmelden voor Bijbelpodcast 'Eerst dit' doe je zo

De Bijbelpodcast ‘Eerst Dit’ is vanaf 3 december iedere werkdag te beluisteren. Abonneren? Ga daarvoor naar de website Eerstdit.nl. 

Worsteling

Daan: “Het idee voor Eerst Dit komt voort uit onze eigen behoefte om dagelijks met God te leven. Dat is niet makkelijk. Ik zie in mijn omgeving veel mensen tussen de 25 en 40 jaar daarmee worstelen. Hoe maak je goed tijd vrij, terwijl je gezin en werk ook aandacht vragen? En waar moet je beginnen in de Bijbel? Hoe wordt dat relevant? Daarom bestaat de doelgroep van deze podcast uit gelovigen in het spitsuur van hun leven. Maar uiteraard is iedereen welkom om te luisteren.”

Lees ook: Luister naar de nieuwe podcast van Visie
Lees ook: Luister naar de nieuwe podcast van Visie

'Podcast is intiem'

Een podcast is bij uitstek geschikt om dit doel te bereiken, meent Wilfred, die overigens in deeltijd ook gemeentepredikant is. “Podcast is intiem, het komt in je hoofd en blijft resoneren. Vooral als je ’s morgens luistert.” 

De overdenkingen – meestal aan de hand van het leesrooster van het Nederlands Bijbelgenootschap – komen uit de koker van vijf personen: Eva-hoofdredacteur Minella van Bergeijk, ds. Dirk de Bree, ds. Hanneke Ouwerkerk, ds. Jan-Maarten Goedhart en dr. Kees van Ekris. Partner bij het maken van Eerst Dit is de IZB in de Protestantse Kerk, een organisatie voor zending in Nederland. Daan: “Bij de IZB zie je hetzelfde verlangen – ook zij zoeken naar nieuwe, inspirerende manieren om de Bijbel bij gelovigen te brengen.”

'Geloven kost tijd'

Aan de hand van de Bijbeltekst wordt gezocht naar voor de doelgroep relevante thema’s. Denk aan: cultuur, werk, relaties, technologie, seks, klimaat en geld. Wilfred: “Het mag soms best schuren, want de Bijbel schuurt ook.” Daan: “Het is een uitdaging om de professionele kwaliteit te waarborgen en de podcasts steeds weer relevant te maken. We kijken dus kritisch naar de inhoud van iedere podcast.” Wilfred: “Groeien in je geloof kost tijd. We hopen dat onze luisteraars dagelijks tijd voor Eerst Dit nemen, zodat het in hun routine komt.”

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--