Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pasen bij de EO: verhaal van hoop en liefde in onzekere tijd

Arjan Lock presenteert paasmorgen; zondag, vanaf 9.00 uur op NPO 2

Deel:

In deze week van Pasen vertelt de EO op televisie en online het verhaal van hoop en onvoorwaardelijke liefde in een angstige tijd. "Dwars door verdriet en dood heen is er leven," zegt directeur Arjan Lock, die de EO-programma's op paasmorgen aan elkaar praat. "De Heer is waarlijk opgestaan!" 

Stille Week: dagelijkse vieringen

Samen met de Protestantse Kerk in Nederland biedt de EO van woensdag tot en met zaterdag elke avond om 19.30 uur een vesper van een half uur. Via eo.nl/samengeloven kunnen christenen zo samen de dagen voor Pasen beleven. Mirjam Bouwman presenteert dit dagelijkse digitale moment waarvan muziek, gebed en verstilling de onderdelen zijn. Bezoekers van de website kunnen een digitale kaars aansteken en gebedspunten aandragen. 

Witte Donderdag: The Passion Live

Op Witte Donderdag presenteerden EO en KRO-NCRV een actuele en aangepaste versie van ‘The Passion’. Dit jaar zonder live band en zonder publiek, maar mét een online processie en een live vertelling die wordt afgewisseld met indrukwekkende scenes en liedjes uit de afgelopen negen edities. 

Lees ook: Johnny de Mol is verteller in The Passion
Lees ook: Johnny de Mol is verteller in The Passion

In deze speciale editie neemt Johnny de Mol de kijker mee in het paasverhaal anno nu. Verslaggever Anne-Mar Zwart doet bij het bekende verlichte kruis verslag van de virtuele processie, waar iedereen thuis bij kan aansluiten.
Kijk hier The Passion terug

(Tekst loopt door onder de foto.) 

The Passion 10 jaar geef mij je angst

Goede Vrijdag: Nederland Zingt en Matthäus Passion

Nederland Zingt Dichtbij 
‘Op die heuvel daarginds stond een ruwhouten kruis.’ Met dit bekende lied begint deze speciale uitzending van Nederland Zingt Dichtbij. Meditaties van Jurjen ten Brinke, omlijst met prachtige samenzang, laten het verhaal van Goede Vrijdag heel dichtbij komen. Jezus liet zich kruisigen, omdat God zoveel van mensen houdt. Een liefde waar we niet over uitgezongen raken.
Vrijdag 10 april, 10.00 uur, NPO 2 

Matthäus Passion 
In de Pieterskerk in Leiden vertolken het Ars Musica koor en orkest onder leiding van Patrick van der Linden de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Deze mooie uitvoering is uit 2016.  Voorafgaand aan dit klassieke meesterstuk gaat Andries Knevel in gesprek met dirigent Patrick van der Linden over de diepere betekenis ervan. Tijdens de uitzending kunnen kijkers op EO.nl/samengeloven delen wat de Matthäus Passion voor hen betekent. Na afloop volgt op deze site een nagesprek onder leiding van Andries Knevel.
Vrijdag 10 april, 12.00 uur, NPO 2 

Eerste paasdag: paasmorgen met Arjan Lock

Op eerste paasdag is de EO van 9.00 tot 11.00 uur te zien op NPO 2, waar EO-directeur en presentator Arjan Lock diverse EO-programma’s aan elkaar praat. “We leven in een uitzonderlijke tijd, waarin veel normale zaken plotseling onzeker zijn geworden”, vertelt Lock. “Maar één ding staat vast: we leven toe naar Pasen. Wat is het ongelofelijk mooi dat wij als EO juist in deze tijd hoop mogen bieden. Dwars door verdriet en dood heen is er leven: ‘De Heer is waarlijk opgestaan.’”

Ik mis je
Een compilatie uit van twee eerder uitgezonden afleveringen van Ik mis je. Het programma laat zien hoe twee gezinnen een aantal jaren geleden op Goede Vrijdag een dierbare verloren. Twee verhalen waar, ondanks het verdriet, toch een prachtige hoopvolle boodschap in verweven zit. Zo wordt Ina den Hertog tijdens de dankdienst van haar man diep geraakt door één zinnetje dat speciaal voor haar lijkt: ‘Genade zij u’. En vertelt Petra van Wijk hoe zij met haar familie vol overtuiging ‘U zij de glorie’ zongen bij de begrafenis van haar moeder.
Zondag 12 april, 9.00 uur, NPO 2 

Het verhaal gaat door
Ondanks alle onzekerheid klinkt het verhaal van de opstanding van Jezus door. Welke betekenis heeft het paasfeest voor jou nu? Dat is de vraag waar Ds. R. de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, over in gesprek gaat in het programma ‘Het verhaal gaat door!’. Het is een speciale viering op Eerste Paasdag die uitgezonden wordt door de EO en KRO-NCRV. De overdenking wordt afgewisseld met livemuziek en muziekfragmenten uit onder andere ‘The Passion’ en ‘Met hart en ziel’.
Zondag 12 april, 9.15 uur , NPO 2

(Tekst loopt door onder de foto.) 

EO Pasen René de Reuver
Ds. René de Reuver, scriba van de PKN.

Nederland Zingt
Paasmorgen staat bij ‘Nederland Zingt’ volledig in het teken van de mooiste Paasliederen. De kijker hoort onder andere het lied ‘Jezus, Overwinnaar’ waarin wordt bezongen: ‘Waar U verschijnt, wordt alles nieuw. Want U bevrijdt en geeft leven.’
Zondag 12 april, 9.45 uur, NPO 2 

BEAM-kerkdienst
BEAM, het jongerenlabel van de EO, verzorgt op paasmorgen een speciale editie van de live BEAM- kerkdienst. De BEAM Worshipband speelt en zingt liederen, Jurjen ten Brinke vertelt het verhaal van Pasen en presentator Joram Kaat gaat in gesprek met de kijkers. Deze live-kerkdienst is ook via de social media kanalen van BEAM te volgen.
Zondag 12 april, 10.25 uur, NPO 2 

Groot Nieuws 
In het EO-radioprogramma ‘Groot Nieuws’ spreekt dominee Henk Molenaar uit Doornspijk over het thema ‘De Hovenier in de Hof’. Ook kan de luisteraar genieten van bekende Paasliederen als ’U zij de glorie’, ‘Christus onze Heer, verrees’ en ‘Daar juicht een toon’.
Zondag 12 april, 8.00 uur, NPO Radio 5

Zin, Zout en Zegen
In ‘Zin, Zout en Zegen’ op NPO Radio 5 spreekt Yvonne Sprunken met journaliste, auteur en stiltetrainer Mirjam van de Vegt over het verschil dat Pasen kan maken – juist in een crisissituatie als nu. 
Zondag 12 april, 19.00 uur, NPO Radio 5

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Pasen bij de EO Nederland Zingt Dichtbij

Paasmaandag

Nederland Zingt Dichtbij 
Jurjen ten Brinke bezoekt zuster Greet Verhoeven. Als leidinggevende van het Diaconessenhuis van Amerongen maakte zij, samen met haar medezusters, een bijzondere keuze. De zusters verruilden hun oude vertrouwde Diaconessenhuis voor een leefgemeenschap met gezinnen. Hoe is het voor de zusters het leven te delen met vier gezinnen met in totaal 10 kinderen? Wat betekent dit voor de gezinnen? En hoe bevalt het nieuwe leven voor zuster Greet? Dit inspirerende verhaal wordt omlijst met veel muziek, samenzang en een Bijbelse overdenking.  
Maandag 13 april, 10.00 uur, NPO 2

--:--