Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-podcast 'Dit is de Bijbel' opent eerlijk gesprek over meest invloedrijke boek ooit

David Boogerd in gesprek met theologen over relevantie Bijbel

De Bijbel is vrouwonvriendelijk. De Bijbel is gewelddadig. De Bijbel is ouderwets. Zo maar een paar uitspraken die David Boogerd, EO-presentator van ‘De Ongelooflijke Podcast’ regelmatig hoort over het meest gelezen boek ter wereld.

Deel:

Het was voor hem de aanleiding om de nieuwe EO-podcast ‘Dit is de Bijbel’ te maken. Want wat maakt die eeuwenoude Bijbel in deze tijd nog steeds zo interessant en relevant? David gaat hierover in gesprek met een vast panel van theologen: Arnold Huijgen, Stefan Paas en Theoloog des Vaderlands Almatine Leene.

Eigenaardig boek

“De Bijbel is eigenlijk een heel eigenaardig boek," vertelt David. "Ik merk dat veel christenen de Bijbel het belangrijkste boek uit hun leven noemen, hun fundament. Maar als ik dan verder met ze in gesprek ga blijkt dat ze de Bijbel heel weinig echt lezen en afstand voelen tot wat er in geschreven staat. Met deze podcast wil ik graag op een eerlijke en verdiepende manier over de Bijbel te praten. En daardoor hoop ik dat mensen weer geprikkeld worden om meer met die Bijbel aan de slag te gaan en hem te omarmen. Dat doe ik samen met drie theologen, omdat zij over de Bijbel praten vanuit hun passie en liefde voor dit boek."

Donald Duck

“Als je comfortabel wilt zijn lees de Donald Duck, blijf alsjeblieft bij de Bijbel weg. De Bijbel is niet voor bange mensen,” zegt theoloog Stefan Paas in Dit Is De Bijbel. Predikant Arnold Huijgen noemt de Bijbel een “raar boek” vol met “bizarre verhalen”. David gaat  in de eerste aflevering met Huijgen in gesprek over waarom we ons überhaupt in de Bijbel zouden moeten verdiepen? En hoe kunnen we de Bijbel plaatsen in deze tijd?

Bijbel geschreven door mensen

In de tweede aflevering praten ze verder over de vraag: “In hoeverre is de Bijbel het woord van God? Want de Bijbel is geschreven door mensen. En kan het zijn dat er daardoor misschien wel fouten in zijn gekomen? Iedere aflevering heeft een ander thema waarover wordt gesproken met een van de experts.

Studiemateriaal

Van iedere aflevering van ‘Dit is de Bijbel’ wordt een A4’tje met gespreksvragen gemaakt. Hierdoor kunnen Bijbelkringen, praatgroepen, studentenverenigingen met elkaar doorpraten over deze podcast. De gesprekvragen kunnen binnenkort gedownload worden op de podcastpagina van ‘Dit is de Bijbel’. 

Dit is Bijbel is een samenwerking van de ‘Eerst dit’ afdeling van de EO samen met de IZB. Elke zaterdag verschijnt een nieuwe aflevering van podcast ‘Dit is de Bijbel’

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--