Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-serie ‘De Joodse Raad’ wint grootse Zilveren Nipkowschijf

De serie 'De Joodse Raad' heeft een grote prijs gewonnen, de Zilveren Nipkowschijf. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door journalisten en tv-recensenten in Nederland. De serie is gemaakt door regisseur Paula van der Oest en producent Levitate Film. Het is de eerste keer dat de EO deze prijs wint.

Deel:

De vijf afleveringen van De Joodse Raad werden vanaf 10 maart uitgezonden op NPO 1 en trokken wekelijks meer dan een miljoen kijkers. Twee maanden na de laatste aflevering zijn er al ruim twee miljoen streamstarts. De hoofdrollen zijn voor Pierre Bokma, Claire Bender, Malou Gorter, Monic Hendrickx en Jack Wouterse. Het verhaal is geschreven door Roos Ouwehand en Paul-Jan Nelissen en gebaseerd op een boek van journalist Hans Knoop.

Dankbare reacties

Arnoud Bruinier, eindredacteur drama van de EO, is erg blij met de prijs: “Wow! Als EO zijn we enorm vereerd met de toekenning van de prestigieuze Nipkowschijf aan De Joodse Raad. Er is hard aan de serie gewerkt met veel liefde en toewijding. Ik ben zo trots op wat er door producent Levitate, regisseur Paula van der Oest, scenarist Roos Ouwehand en alle andere betrokkenen is neergezet. De serie vertelt wat er kan gebeuren als het kwaad stap voor stap meer ruimte pakt en de grenzen van het toelaatbare verschuiven. Een verhaal wat urgent blijft. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat mediajournalisten en tv-recensenten via deze prijs hun waardering hebben onderstreept.”

Het juryrapport

In het juryrapport schreef de jury over de historische dramaserie: "De Joodse Raad (EO) van regisseur Paula van der Oest is een monumentale dramaserie over de Shoah. Het subtiele script van Roos Ouwehand (bekend van Oogappels) neemt de kijker stapsgewijs mee in de gecompliceerde keuzes van Raadsvoorzitter David Cohen (Pierre Bokma), wiens beleid van ‘vertragen en meebewegen met de bezetter om erger te voorkomen’ ook uit goede bedoelingen voortkwam. Het spel van Pierre Bokma gaat door merg en been. Tegenover hem staat zijn daadkrachtige dochter Virrie (Claire Bender), die even geloofwaardig tegenovergestelde keuzes maakt. Het gaat om de gewone mensen en hun moeilijke beslissingen, niet om de oorlog zelf. Een serie die discussie losmaakt over een ongemakkelijk hoofdstuk in de geschiedenis."

Lovende recensies

Na de start van de serie in maart kwamen er veel positieve recensies en reacties. Het Parool noemde De Joodse Raad 'een oncomfortabele en verpletterende kijkervaring'. De Volkskrant gaf vijf sterren en noemde de serie ‘een mijlpaal in onze seriegeschiedenis’. Recensent Angela de Jong van het AD schreef: ‘Het is het beste en indrukwekkendste dat afgelopen jaar op tv was, en misschien wel langer.’

Lesmateriaal

Veel kijkers en docenten vroegen om lesmateriaal bij de serie om deze zo ook op scholen te kunnen behandelen. Dit lesmateriaal werd door de EO samen met de NPO ontwikkeld en is nu op verschillende plekken beschikbaar. Leerlingen leren over de Joodse Raad en worden aangemoedigd na te denken over moeilijke keuzes in oorlogstijd. Welke keuzes heb je in zo’n onmogelijke situatie? Om het lesmateriaal zo goed mogelijk te laten werken, is aflevering 1 langer gratis te zien via NPO Start.

--:--