Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-Telefilm 'Alles van Waarde': 'Hiermee worstelen christelijke homo's'

Zondag 21 juli om 23.00 uur op NPO 3.

Deel:

Op NPO 3 loopt dit seizoen een serie Telefilms over het thema ‘misdaad’. In deze reeks zendt de EO zondag Alles van Waarde uit, een film waarin twee mannen ’s nachts uitgescholden en mishandeld worden door een groep jongeren. Waarom willen de slachtoffers daar geen aangifte van doen?

We volgen in Alles van Waarde rechercheur Narin, die zich er niet bij wil neerleggen dat de daders wegkomen met hun misdrijf. Ze is dan ook vastbesloten om erachter te komen wat er achter de houding van hun slachtoffers zit. Vooral Marc, een van de slachtoffers, lijkt het incident achter zich te willen laten en frustreert daarmee het politieonderzoek.

Vragen over mishandeling

Filmmaakster Esther, de zus van Marc, heeft ook haar redenen om zich in de zaak vast te bijten. Ze probeert Marcs leven te begrijpen door het dramatiseren van de gebeurtenissen. We volgen Esther en haar filmcrew, die bij het maken van de reconstructie op veel vragen stuiten. Vooral de rol van Marcs familie en de kerk in zijn leven hebben haar speciale aandacht.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Alles van Waarde Marc Teun Luijkx
Marc (Teun Luijkx) houdt van zijn vrouw en kind, maar worstelt ook met homoseksuele gevoelens. Credits: Family Affair Films .

Tijdens het politieonderzoek wordt het Narin en haar collega’s duidelijk waarom de twee mannen geen aangifte doen. Ze hebben gevoelens voor elkaar en Marc – getrouwd, vader en een trouw meelevend lid van de kerk – worstelt hiermee. Het geweld waarvan hij en Rick het slachtoffer zijn geworden, drukt hem met zijn neus op de feiten. Als ze aangifte doen, betekent dit dat hij zijn gevoelens onder ogen zal moeten zien.

Filmpje van zoenende mannen

Er lijkt geen uitweg te zijn. Een heimelijk gemaakt filmpje waarop de twee mannen elkaar zoenen, gaat rond in het dorp. Tot overmaat van ramp krijgen zijn vrouw Christy en zijn ouders het filmpje ook te zien. Marc, die ook van zijn vrouw Christy en hun kind houdt en niet weet hoe het verder moet, wordt hierdoor depressief en zelfs suïcidaal. Zal hij door zijn liefde voor Rick alles kwijtraken: zijn gezin, zijn ouders en zijn band met de kerk?

Telefilm over misdaad?

In Alles van Waarde, de derde in een reeks misdaadfilms, zet een geweldsincident alles in beweging. Een film die het gesprek faciliteert en qua genre meer naar drama neigt. “Maar uiteindelijk gaat het wel om keuzes op leven en dood,” benadrukt EO-eindredacteur Arnoud Bruinier. “Dat maakt het verhaal zowel spannend als ontroerend.”

“Er zijn in kerkelijke kring en daarbuiten heel veel meningen over homoseksualiteit,” vertelt EO-eindredacteur Arnoud Bruinier. “Wat de film Alles van Waarde laat zien, is dat het altijd over ménsen gaat. Het is jammer dat er nog altijd veel óver, en te weinig mét hen gepraat wordt. Zodra je dat wel doet, krijg je een heel ander gesprek. Dan ga je beseffen hoe iemand in deze situatie te maken heeft met gevoelens waar hij niet om gevraagd heeft, maar waar hij wel mee moet zien om te gaan.”

Kan deze film daar verandering in aanbrengen?
“We hopen dat de film helpt om in kerken het gesprek op gang te brengen. Als christenen willen we soms een standpunt naar voren brengen, maar het risico is dat je daarbij voorbijgaat aan degene die het betreft.”

Jammer dat er nog altijd veel óver, en te weinig mét homo's gepraat wordt

Bijvoorbeeld de mening dat je dan maar celibatair moet leven?
“Dat is een formule waarmee je de ander heel weinig ruimte biedt, in plaats van respect te hebben voor de worsteling van iemand die vrede zal moeten vinden voor zijn keuze, ook ten opzichte van God.”

Suggereert de film dat toegeven aan je gevoelens beter is?
“De film vertelt een eerlijk verhaal over iemand in zijn worsteling. Daarbij laat Alles van Waarde zien dat het leven soms ‘slordig’ is en rafelranden kent. Als kijker kun je je afvragen hoe Marc al een relatie kan beginnen met Rick, terwijl hij nog getrouwd is. Maar daarmee wordt ook wel duidelijk hoe gevoelens je kunnen overvallen als je ze weg probeert te drukken.”

Hoe Marcs worsteling eindigt, blijft in Alles van Waarde lang onzeker, wat een verwijzing naar het echte leven lijkt te zijn. Dat lijkt soms ook op een film die alleen maar slecht kan aflopen, maar is dat ook zo? Esther kan zich hier als filmmaker maar moeilijk bij neerleggen.

Oproep aan kerken

Arnoud: “Het is heel tragisch dat er veel mensen zijn met een homoseksuele geaardheid die geen ruimte voelen in de kerk. Velen hebben daarom al de kerk verlaten. Deze film is een oproep om dat als kerken beter te doen. De kijker – gelovig of niet – wordt zich hopelijk bewust van de worsteling waar veel christelijke homo’s mee te maken krijgen.”

Alles van Waarde

In de schaduw van een kerk worden 's nachts twee mannen, Marc en Rick, in elkaar geslagen. Wat dreef de groep jonge daders tot dit geweld? Waarom doen de slachtoffers geen aangifte? Zowel een filmmaker als een rechercheur probeert in het misdaaddrama Alles van Waarde te achterhalen wat er precies is gebeurd.

Zondag 21 juli, 23:00 uur

Beeld: Family Affair Films 

Kijk 'Alles van Waarde' 

Geschreven door

Bart van Delen

--:--