Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-Telefilm 'Hemelrijken': Kelly op goede pad dankzij grote zus?

'Dromen van betere toekomst'; woensdag, 20.25 uur, NPO 3

Deel:

Kelly (Jennifer Welts) heeft op jonge leeftijd al een strafblad. Gelukkig vangt grote zus Samantha (Esmée van Kampen) haar met open armen op als ze uit de gevangenis komt. Kelly droomt van een leven als zangeres, maar haar criminele verleden haalt haar vrijwel meteen weer in. 

Vol goede bedoelingen loopt Kelly de gevangenis uit, vastbesloten om de criminaliteit achter zich te laten. Maar dat valt niet mee in Hemelrijken, een achterstandsbuurt in het Eindhovense Woensel. Als crimineel Michel (Maarten Heijmans) geld van haar eist, gaat ze drugs voor hem dealen. 

Opnieuw glijdt Kelly af

“Het lijkt wel alsof alles in het leven Kelly overkomt,” zegt actrice Jennifer Welts over haar personage. “Haar leven is een wanhopige zoektocht naar vastigheid. Ze is naïef, wat haar kwetsbaar maakt.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Hemelrijken Kelly
Het leven van de jonge, naïeve Kelly (Jennifer Welts) is een wanhopige zoektocht naar vastigheid. Credits: Hildegard Hick .

Haar grote zus Samantha (Esmée van Kampen) staat haar met raad en daad bij. Ze is aartsloyaal, maar het leven in de wijk Hemelrijken heeft ook haar getekend. “Haar grootste droom voor zichzelf is dat ze eindelijk een keer op vakantie kan,” zegt Esmée. “Het lijkt wel of zij de enige is die nog in het goede van de mens gelooft. Ze heeft weinig talent en cijfert zichzelf ook nog eens weg voor anderen.”

Kan Samantha haar zus helpen?

Samantha leidt, in de ogen van haar avontuurlijkere zus, een leven met veel sleur. “Het was heerlijk om haar te spelen,” zegt Esmée, die zich erg heeft ingeleefd in haar personage. “Ik heb zelfs geregeld dat ik grote schoenen mocht dragen, en mosterdgele en roze kleding – kleuren die me echt niet staan!”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Hemelrijken
Grote zus Samantha (Esmée van Kampen) regelt bij haar baas een baan voor Kelly. Credits: Hildegard Hick .

Hoe goed Samantha het ook bedoelt, ze kan niet voorkomen dat Kelly afglijdt. Op een gegeven moment probeert Michel haar zelfs te dwingen tot seks. “Deze scène in Hemelrijken was erg heftig om te draaien,” vertelt Jennifer. “Gelukkig was het heel goed voorbereid door een stuntcoördinator. Hij maakte een gevechtschoreografie en leerde hoe je elkaar (nep)klappen geeft. Dus er overkwam me op de set niets, maar het eindresultaat ziet er heftig uit. Ik heb mijn ouders er maar even op voorbereid.”

'22 procent vrouwen slachtoffer seksueel geweld'

“Wie Kelly is en wat zij wil, doet er in die scène niets toe voor Michel,” vult EO-eindredacteur Arnoud Bruinier aan. “Dat is confronterend en naar om te zien, maar helaas al te reëel, want maar liefst 22 procent van de vrouwen in Nederland is slachtoffer geweest van seksueel geweld.”

'Hemelrijken' laat zien hoe ongelijk de kansen in het leven soms liggen

Elk jaar zenden de publieke omroepen zes Telefilms uit. Dit jaar draaien de films om het thema ‘misdaad’. De EO kiest met Hemelrijken bewust voor een film met een boodschap. “In deze tijd hoor je te vaak dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen succes in het leven,” merkt Arnoud op. “Maar veel mensen moeten er vanuit een achterstandssituatie iets van maken. Deze Telefilm laat zien hoe ongelijk de kansen in het leven soms liggen."

'Dromen over betere toekomst'

"Het zou mooi zijn als Hemelrijken de kijkers milder maakt in hun oordeel.” De titel heeft niet direct een religieuze betekenis, maar doet al snel denken aan dromen van een betere toekomst. “Gaat geloven daar ook niet over, dat we het goede willen doen, maar daar lang niet altijd in slagen?”

'Hemelrijken' op NPO 3 en NPO Start Plus

Wanneer Kelly uit de gevangenis komt, keert ze terug naar haar Eindhovense geboortewijk Hemelrijken. Hoewel haar zus Samantha zelf nauwelijks kan rondkomen, helpt ze haar met werk en onderkomen. De EO zendt Hemelrijken woensdagavond uit op NPO 3. Deze Telefilm is nu al te bekijken op NPO Start Plus

Woensdag 15 januari, 20.25 uur, NPO 3

Beeld: Hildegard Hick 

--:--