Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Eten is net als muziek: je wilt mensen er een goed gevoel mee geven’

Als ‘The Dutch queen of soul’ maakt Shirma Rouse mensen blij met haar muziek. Maar sinds een aantal jaar uit ze deze passie ook in koken en eten. Na haar succesvolle eerste kookboek Shirma’s Soul Kitchen, bracht ze afgelopen jaar Shirma’s Soul Kitchen 2 uit. Een kookboek vol diepgang, met als thema ‘Food for thought’. Shirma: “Het gaat deze keer niet om diëten, maar om zelfliefde.”

Deel:

Op verzoek van al haar fans en volgers bundelde de zangeres in 2021 haar meest opgevraagde recepten in het eerste deel van Shirma’s Soul Kitchen. Daarna bleven de ideeën maar stromen. “Ik had de smaak te pakken, dus ik dacht: ik ga er nog één maken!” vertelt Shirma enthousiast. “Bij het eerste boek lag de focus op groenten en hoe ik de Caribische smaak hiernaar vertaal. Veel lekkere groentegerechten, maar dan op onze manier en met een Caribische twist.”

Liefde om dingen te delen met mensen om je heen heb ik van mijn oma en moeder geleerd

“Dit tweede boek staat vol met gerechten die geïnspireerd zijn door liefde. Liefde om dingen te delen met mensen om je heen, en mijn liefde voor koken en eten heb ik van mijn oma en moeder geleerd. Het zijn allemaal recepten die ik in mijn dagelijks leven lekker vind om te maken. Het is echt mijn smaak en laat een beetje meer zien van wie ik ben en waar ik van houd. Een van mijn favorieten uit het boek heb ik laatst nog gemaakt: lemon yoghurt chicken. En veel van mijn vrienden zijn enorm enthousiast over de bananenpannenkoekjes.”

Food for thought

Naast alle lekkere recepten, neemt Shirma in dit tweede deel ook de ruimte om diepgang op te zoeken en stil te staan bij belangrijke levensvragen. “Er staan veel motiverende quotes in, interviews met mijn familie en vrienden, maar ook dingen die je aan het denken zetten. Ik heb bijvoorbeeld een schets gemaakt van een boom, die symbool staat voor de mensen in je leven. Sommige mensen zijn de bladeren, die er maar één seizoen zijn of er door de harde wind af dwarrelen. Anderen zijn juist de takken, die jaren meegaan, maar soms ook kunnen afbreken. Zo kun je zelf nadenken over wie de mensen om je heen zijn en wat ze betekenen voor jouw leven. Echt food for thought dus.”

Of ze nou op het podium staat te zingen, of in de keuken staat om nieuwe recepten te bedenken: Shirma vindt het beide even leuk. “Je bent aan het creëren en daarin dekt het dezelfde lading. Eten is wat dat betreft net als muziek: het kan je raken. Mensen een goed gevoel geven is daarin het grootste doel voor mij. Of ze nou opstaan na een optreden om te applaudisseren, of met een glimlach bij de eettafel weglopen. Dat vind ik zo leuk en geeft me echt voldoening.”

Zelfliefde

Schoon schip maken in je eetpatroon en eetgewoontes: hoe doe je dat? Volgens Shirma begint dat bij weten wat je eet. “Ik denk dat we bewuster moeten zijn van wat we in ons lichaam stoppen. En vooral wat het voor of met je lichaam doet. Ook vind ik het belangrijk om te weten waar mijn eten vandaan komt en wat ermee gedaan is. Altijd biologisch eten is misschien niet voor iedereen even betaalbaar. Maar je kunt door middel van kleine stapjes al bewuster met eten omgaan, door bijvoorbeeld thuis je eigen kruiden te kweken.”

Eten bepaalt hoe goed je voor jezelf zorgt

”Vaak voelen we ons slachtoffer van ons eigen bestaan en beseffen we niet dat we de kracht hebben om dingen te veranderen. Dit boek gaat dan ook niet over diëten, maar juist om zelfliefde. Houd je van jezelf, hoe kijk je naar jezelf en hoeveel waardering geef je aan jezelf? Eten speelt daar ook een grote rol in en bepaalt hoe goed je voor jezelf zorgt. Dat is de grootste boodschap die dit boek je meegeeft.”

Geschreven door

Nienke van der Wal

--:--