Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eunice Anita-Offerman van Mozaiek020: 'God heeft mijn leven geleid'

'Diversiteit onder voorgangers is belangrijk'

Sinds 1 juli is Eunice Anita-Offerman, die opgroeide op Curaçao, een van de voorgangers van Mozaiek020. Ze is de eerste vrouwelijke voorganger van kleur in dit kerkverband. In de EO-podcast 'Het ene moment' vertelt ze aan Elsbeth Gruteke over de bijzondere manier waarop God haar leven heeft geleid.

Deel:

“In Amsterdam willen we samen kerk zijn in een multiculturele omgeving", legt Eunice Anita-Offerman uit. Het verklaart waarom de gemeente diversiteit onder de voorgangers belangrijk vindt. "Mozaiek020 was daar bewust naar op zoek. Naast persoonlijke kwaliteiten en karakter is herkenning door mensen met heel uiteenlopende achtergronden belangrijk in een gemeente. Daarnaast geloof ik dat God mannen en vrouwen verschillende eigenschappen heeft gegeven, waardoor ze elkaar goed aanvullen.”

Wie is Eunice Anita-Offerman?

• 44 jaar
• Voorganger Mozaiek020; specialist Europese subsidies provincie Gelderland
• Studeerde Accountancy op Curaçao en in Rotterdam, en Theology of Migration in Amsterdam
• Werkte als accountant en uitgever
• Auteur van onder meer Stories to tell to show his greatness
• Luister naar het gesprek dat Elsbeth Gruteke met Eunice had in de EO-podcast Het ene moment

Wat wilde je als kind worden?
“Ik weet alleen nog dat ik geen medisch beroep wilde, omdat ik niet tegen bloed kan. Uiteindelijk heb ik een accountancyopleiding gedaan, eerst op Curaçao, later in Nederland. Ik werd bestuurslid van Samen Kerk in Nederland (SKIN), dat de studie Theology of Migration opzette. Toen ik minder uren kon gaan werken, koos ik zelf voor deze studie, die me achteraf gezien heeft voorbereid op mijn nieuwe functie als voorganger. Ik heb echt ervaren dat God mijn leven heeft geleid door de juiste deuren voor me te openen.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik ben God dankbaar voor mijn doorzettingsvermogen en leiderschapskwaliteiten. Hij heeft in mijn leven ook nog eens de bouwstenen gelegd om ze verder te ontwikkelen. Jarenlang deed ik dat in het bedrijfsleven. Ik was trouwens al jong toen ze werden opgemerkt; bij de padvinders was ik ‘kabouter intelligent’.”

God vroeg me om mijn baan op te zeggen

Wat is je favoriete Bijbelverhaal? 
“Een van de vele mooie verhalen gaat over Hanna, een vrouw die in de ogen van anderen gefaald had, omdat ze geen kinderen had. Ondanks alles bleef ze vertrouwen op God. Dat voorbeeld mogen we volgen, ook al snappen we niet hoe ons leven verloopt. Zelf heb ik dit moeten leren toen Hij me vroeg om mijn baan op te zeggen.”

Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Mijn naaimachine, omdat ik daarmee van alles maak waarmee ik God kan aanbidden, zoals aanbiddingsvlaggen en danskleding. Dansen is voor mij – zoals schilderen voor anderen  – een belangrijke non-verbale manier om God te aanbidden.”

Wat is de lekkerste filemuziek?
"Swingende aanbiddingsmuziek. Zo luister ik de laatste tijd vaak naar de prachtige muziek van Nathaniel Bassey, een zanger en trompettist uit Nigeria. Maar ook muziek van bijvoorbeeld de Amerikaanse aanbiddingsgroep Maverick City kan ik waarderen.”

Wat ontroert je?
"Het ontroert me als mensen toegeven dat ze op zoek zijn, ook al weten ze niet goed wat ze zoeken. Want dan kan ik hen helpen en wijzen op hun Maker, die een relatie met hen wil. Het laat me zien hoe goed God is. Hij wil mensen op je pad zetten, zodat je Hem kunt vinden."

Geschreven door

Bart van Delen

--:--