Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Everhard Zwart: ‘De kerkdienst is het hart van je muzikale werk’

De orgel carrière van Everhard Zwart begon in Kampen, waar zijn vader – Willem Hendrik – organist was van de Bovenkerk. Elsbeth Gruteke gaat in deze bijzondere kerk in gesprek met Everhard, de derde in de lijn van de bekende Zwart familie.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

‘Het was fantastisch om les van mijn vader te krijgen’, vertelt Everhard. Het is hem met de paplepel ingegoten. ‘Ik wilde ook graag les krijgen van Feike Asma, dat was voor mij dé organist en een leerling van mijn grootvader Jan. Toen ik het hem vroeg, hoefde hij er geen moment over na te denken. Dat vond ik zo bijzonder, dat is me altijd bijgebleven.’

Hoewel Everhard kan putten uit een breed repertoire voelt hij zich geroepen om de Nederlandse koraalkunst door te geven. Kenmerkend voor de Jan Zwartschool is dat een koraalbewerking naar de tekst is gecomponeerd.

Missie

‘De kerkdienst is het hart van je muzikale werk. Door de dienst wordt je geloof versterkt en dat probeer je als organist dan weer door te geven in je spel’, aldus Everhard. Dat is al jarenlang de missie van de familie Zwart en Everhard draagt hier graag een steentje aan bij.

In deze aflevering speelt Everhard een intro uit Toccatine Psalm 99 van Willem Hendrik Zwart, Canonisch voorspel en koraal Psalm 84 van Jan Zwart, Fuga in a-klein, BWV 543 van Johann Sebastian Bach, Marche Héroique van Frits Tollig, Koraalbewerking over Psalm 4 van Everhard Zwart en Toccatine Psalm 99 van Willem Hendrik Zwart.

Over de podcast Alle Registers Open
Elsbeth Gruteke gaat in gesprek met bekende Nederlandse organisten

Luister meer Alle Registers Open
Luister meer Alle Registers Open
--:--