Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ex-judoka Edith Bosch: ‘als topsporter leefde ik vooral vanuit angst’

Over zichzelf zijn en nagelbijten

Ex-judoka Edith Bosch (40) was tot 2013 succesvol topsporter. Ze werd wereldkampioen, Europees kampioen, nam vier keer deel aan de Olympische Spelen en won drie Olympische medailles. Nu is ze coach en helpt ze mensen bij het “bewuster worden dat ze veel meer zijn dan ze vaak denken en dat ze ook veel meer kunnen dan ze vaak denken.”

Deel:

Edith omschrijft zichzelf als liefdevol, krachtig, eerlijk en inspirerend. Aan Eva vertelt ze eerlijk over haar leven, van haar slechte gewoontes tot haar passie.

“Thuis draag ik het liefst een joggingbroek met een zachte sweater, heerlijk! Daarmee loop ik trouwens zonder schroom naar buiten. Mijn thuis is ook een plek waar iedereen welkom is. Een goede vriendin woont nu tijdelijk bij me.”

Met topprestaties probeerde ik bevestiging te krijgen dat ik oké was

“Na de topsport heb ik in het coachen van mensen echt een nieuwe passie gevonden. Als ik in een gesprek iemand echt zie, kan ik daarvan genieten. Als topsporter leefde ik vooral vanuit angst, ik twijfelde constant aan mezelf. Vervolgens probeerde ik met topprestaties via de buitenwereld de bevestiging te krijgen dat ik toch oké was. Daarmee creëerde ik zo’n energielek. Maar ook een manier om niet echt mezelf te hoeven zijn. Door mij bewust te worden van die keuze en mij te verbinden met mijn bijbehorende angst, kwam ik tot het inzicht dat daaronder het verlangen lag om vanuit onvoorwaardelijke liefde te leven. Vanuit angst zie je alleen maar dreiging, terwijl je zoveel kunt toevoegen als je gaat leven vanuit liefde. Dat begint bij liefde voor jezelf.”

Nagelbijten

“Ik bijt nagels. Daar wil ik mee stoppen. Het is vervelend, pijnlijk en het ziet er niet mooi uit. Toch doe ik het in periodes onbewust best veel. Vooral als het druk is of wanneer ik dingen spannend vind. Je kunt aan mijn nagels zien hoe het met me gaat! Het nagelbijten heeft gradaties: als ik aan m’n duimen begin, is het echt heel erg!”

Ik bleek bang te zijn voor de dood

Toen ik corona kreeg, confronteerde dat me met mijn sterfelijkheid. Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik niet bang was, maar ik bleek bang te zijn voor de dood.

Ik bid niet. Iets wat er wel op lijkt: ik ga regelmatig zitten in stilte. Ik mediteer dan niet, maar ga liefdevol in gesprek met mezelf. Ik bevraag mezelf heel eerlijk. Dat biedt mij inzichten en bewustwording.”


Meer dan Goud

Edith neemt deel aan de nieuwe serie van het tv-programma Meer dan Goud, waarin ex-topsporters aan het woord komen. De uitzending is te zien op vrijdagavond 23 juli. 

Fotografie: Elisabeth Ismail
Styling en visagie: Judith Looye

Lees ook: Yvonne werd door het boek De Droomgever herinnerd aan haar eigen droom

Geschreven door

Inge-Mirjam Bosveld

--:--