Ga naar submenu Ga naar zoekveld

FILM | Captain Philips: waargebeurd gijzelingsdrama verfilmd

Captain Philips laat ook kant van Somalische piraten zien

De spannende film Captain Phillips verbeeldt het waargebeurde verhaal van een kapitein van een groot containerschip, dat in 2009 de gevaarlijke route rond de Hoorn van Afrika bevaart. Onderweg overmeesteren Somalische piraten het schip.

Deel:

Wat deze film vooral interessant maakt, is dat je de situatie ook door de ogen van de 'bad guys' te zien krijgt. Het verhaal begint met kapitein Phillips die naar z'n werk gaat, maar vervolgens zie je ook de Somalische piraten die naar hun 'werk' gaan. Beide partijen staan onder financiële druk. Hoewel Phillips en zijn bemanning zich van de risico's bewust zijn, zijn ze niet in de positie om van dit soort routes af te wijken. Als de Somaliërs niet genoeg verdiensten thuis brengen, worden ze zwaar gestraft.
 
Onrecht
Het verhaal is vanuit westerse optiek gezien, maar het belichten van beide kanten geeft de film wel wat morele diepgang. Het brengt bijna het dilemma van een natuurfilm naar boven: je wilt niet dat het hertje sterft, maar de tijger moet ook eten. Oftewel, de een z'n dood... Aldus het leven onder de zon.
 
De koopvaardijschepen van het rijke Westen varen het straatarme Somalië volledig voorbij. En nadat de Somalische kustwateren jarenlang massaal door westerse schepen zijn leeggevist, is er geen bron van inkomsten meer voor veel ex-vissers. Onrecht roept onrecht op; nu zien veel Somaliërs piraterij enkel als tolheffing; als grote schepen doorvaart willen moeten ze losgeld betalen.
 
Maar het rijke Westen kan zich ook de strijdkrachten veroorloven om haar belangen te verdedigen. Het is de eindeloze botsing van rijk en arm. Aan een botsing van culturen heeft Phillips echter geen boodschap; hij wil gewoon levend naar huis. Redt hij het?
 
Vijand
Als gijzelaar leert hij zijn vijanden wat kennen, probeert ze zelfs te helpen met hun verwondingen. Slim, want de grootste bedreiging voor het voortbestaan van vijandigheid, is het helpen van je vijand. Voor je het weet bouw je begrip.
 
Maar dit begon met geweld en zal met geweld worden beslist. Wie redt ons van die eindeloze cyclus?


Auteur: Geert Heetebrij

Geschreven door

Geert Heetebrij

--:--