Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Film: De vrouw die brieven aan J.D. Salinger vernietigde

Filmblog van Rick de Gier

Ik las 'The Catcher in the Rye', de Amerikaanse romanklassieker uit 1951, toen ik een jaar of zestien was. Even oud dus als hoofdpersoon Holden, die met veel bravoure over zijn leven vertelt terwijl hij door de straten van New York zwerft. Ruim veertig jaar na dato spraken Holdens sores me nog enorm aan – dat had mijn leraar Engels goed ingeschat.

Deel:

Ik was niet de enige fan natuurlijk, deze debuutroman is uitzonderlijk geliefd. Een deel van de charme is het verhaal eromheen. Schrijver J.D. Salinger was zo overrompeld door het succes dat hij nooit meer een tweede roman wist te schrijven, alleen wat losse verhalen. Hij had een hekel aan alle aandacht en leidde op den duur een kluizenaarsbestaan.

In de film 'My Salinger Year', nu te huur, staat de schrijver zijdelings centraal. Hij wordt veel besproken maar verschijnt zelf nauwelijks in beeld. Hoofdpersoon is de jonge Joanna (Margaret Qualley), die als assistent gaat werken bij een literair agentschap dat Salinger vertegenwoordigt. Een van haar taken wordt het lezen van de vele brieven die voor hem binnenkomen. Die moet ze van haar strenge baas (Sigourney Weaver) beantwoorden met een standaardbrief en daarna vernietigen. Maar Joanna is eigenwijs en kan het niet laten sommige brieven persoonlijk te beantwoorden.

My Salinger Year is een verfilming van het gelijknamige, autobiografische boek van Joanna Rakoff uit 2014, en doet enigszins denken aan de komedie The Devil Wears Prada – ook zo’n waargebeurd verhaal over een bleue jonge meid die gaat werken voor een meedogenloze bazin.

Lees ook: De beste films van 2021
Lees ook: De beste films van 2021

Deze film is echter veel ingetogener. Je zou kunnen zeggen: saaier. De plot is niet overdreven spannend en Joanna is een wat nuffige hoofdpersoon. Toch heb ik er zelf wel met plezier naar gekeken. Het literaire wereldje is goed getroffen, er wordt fijn geacteerd, en het geheel heeft een prettig weemoedige sfeer. Ik kreeg bovendien meteen weer zin om The Catcher in the Rye te gaan lezen, ook niet verkeerd.

Bekijk de trailer van 'My Salinger Year'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'My Salinger Year'

Regie: Philippe Falardeau. Met o.a. Margaret Qualley en Sigourney Weaver.
Kijkwijzer: Alle leeftijden, bevat grof taalgebruik. Te huur via o.a. Pathé Thuis en Picl.nl.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--