Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Downton Abbey, A New Era: een nieuw avontuur vol humor en plottwists ★★★★★

De familie Crawley en hun staf zijn terug op het witte doek!

Na de geliefde serie en een eerste film, is de familie Crawley terug voor een gloednieuw avontuur. Het heeft even geduurd, want de première werd twee keer uitgesteld, maar Downton Abbey: A New Era blijkt het wachten waard. A New Era draait vanaf 28 april in de bioscoop.

Deel:

In de eerste film werd de familie en haar staf verrast door een brief van Buckingham Palace, bloeide er een romance tussen Tom en Lucy, kwam Barrow in de problemen en gebeurde er nog zoveel meer. Nu is er een vervolg en (bijna) alle bekende familieleden en stafleden zijn weer terug op het witte doek, samen met een aantal nieuwe gezichten.   

A New Era

De jaren ’30 breken aan en Lord Grantham (Hugh Bonneville) ontvangt bericht dat ene Jack Barber (Hugh Dancy) zijn nieuwe film wil opnemen in Downton Abbey. Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje door het huis, maar niet iedereen vindt dit filmplan een goed idee. Lord Grantham vreest voor arrogante actrices en dronken acteurs. Uiteindelijk hakt dochter Mary (Michelle Dockery) de knoop door; de filmploeg mag komen.

Grappige chaos

Maar het maken van een film in een huis als Downton Abbey blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Vanaf het moment dat de charmante Mr. Barber met zijn filmploeg arriveert, staan de levens van de familie en hun staf op z’n kop. Terwijl Mr. Barber zijn uiterste best doet om alles in goede banen te leiden, vervult Daisy (Sophie McShera) een komische rol met haar enthousiasme en sterallures. Ook Violet Crawley (Maggie Smith) overtreft zichzelf opnieuw als matriarch van de familie en is nog scherper en grappiger dan in Downton Abbey (2019). Ondertussen worden er talenten ontdekt en keuzes gemaakt die de levens van de familie, de staf én haar beroemde gasten zullen veranderen.

Een mysterieuze erfenis

Maar de filmopnames zijn niet het enige wat de familie te wachten staat in Downton Abbey: A New Era. Als Violet Crawley met het verrassende nieuws komt dat ze een villa in Zuid-Frankrijk heeft geërfd, weet haar familie niet wat ze ervan moeten denken. Het mysterie wordt nog groter als de zoon van de overledene de Crawleys uitnodigt in ‘hun’ villa in Zuid-Frankrijk.

De reis naar Frankrijk levert veel prachtige plaatjes op en een lekker zomers gevoel. En terwijl de familie antwoord probeert te krijgen op hun vragen, spelen er ook nog allerlei dingen in de persoonlijke levens van de familieleden.

Verschillende verhaallijnen

Door de verschillende verhaallijnen die door elkaar heen lopen, voelt de film aan als een aflevering van de serie. Het wisselen tussen die verschillende verhaallijnen is hier en daar een beetje rommelig en niet alle verhaallijnen lijken evenveel toe te voegen. Maar in alle eerlijkheid: het doet weinig af aan het kijkplezier. Al die verschillende mensen, met al die verschillende gebeurtenissen, geven de film ook dynamiek.

Conclusie

Met goede acteurs, een prachtig decor en – niet te vergeten – de typische jaren-30 kostuums om bij weg te zwijmelen, is Downton Abbey: A New Era een genot voor liefhebbers van kostuumdrama’s. De filmopnames in het huis brengen een stukje Hollywood glamour naar Downton en creëren allerlei hilarische en lastige situaties. Hierdoor is A New Era nog komischer dan de film uit 2019. Ook de komst van de nieuwe personages – zoals Mr. Barber, en de acteurs Guy Dexter (Dominic West) en Myrna Dalgleish (Laura Haddock) – zijn een welkome toevoeging aan de cast.

Ook als je de serie niet hebt gezien, is Downton Abbey: A New Era een aanrader. De kostuums en het decor zijn bijna al reden genoeg, maar ook het acteerwerk en het verhaal zelf stellen zeker niet teleur. (Een tip als je de serie niet gevolgd hebt: het helpt om van tevoren even je huiswerk te doen, zodat je weet wie wie is. Kijk bijvoorbeeld eens hier.)

Eén ding is zeker: voor de ware Downton Abbey fans is dit er eentje om niet te missen!

Bekijk hier de trailer:

Humor ★★★
Geweld -
Grof taalgebruik -
Vloeken -
Seks/naakt -

Geschreven door

Wendy Verra

--:--