Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Film 'The Two Popes': warme blik achter Vaticaanse muren

Nu in de bioscoop, vanaf 20 december op Netflix

Deel:

De Rooms-Katholieke Kerk staat er de laatste jaren niet zo fraai op in de cinema. In kritische films als Philomena, La Religieuse, Spotlight en Grâce à Dieu is het instituut een plek waar misbruik, hypocrisie en liefdeloosheid hoogtij vieren. Alleen al daarom is het nieuwe Netflixdrama The Two Popes opvallend: de toon is mild, relatief luchtig en theologisch verrassend serieus.

The Two Popes speelt zich af in 2013, vlak voor het onverwachte aftreden van paus Benedictus XVI (geboren als Ratzinger), en draait om een langdurige ontmoeting tussen Benedictus en zijn latere opvolger Franciscus (dan nog kardinaal Bergoglio). De ontmoeting is speculatief, maar maakt een geloofwaardige indruk. De behoudende Ratzinger en veel progressievere Bergoglio zijn het aanvankelijk in niets met elkaar eens, maar groeien gaandeweg naar elkaar toe.

The Two Popes is een wel erg rooskleurige blik op de geschiedenis, met te weinig ruimte voor zwarte randjes

Christelijke deugden

Nog los van de inhoud is de film een absolute aanrader vanwege het acteerwerk: de Britse acteurs Anthony Hopkins (Benedictus) en Jonathan Pryce (Franciscus) lijken niet alleen fysiek op hun personages, maar imiteren ook knap hun manieren. De gesprekken die ze voeren – over theologie, muziek, eenzaamheid – zitten vol mooie nuances en subtiel-komische details. Dat is ook zeker te danken aan het intelligente scenario van Anthony McCarten, die steeds de menselijkheid van beide geestelijken in het oog houdt, en nadruk legt op christelijke deugden als vergeving en mededogen.

Lees ook: In de ban van de biografische film 'Tolkien'
Lees ook: In de ban van de biografische film 'Tolkien'

Kindermisbruikschandaal

Toch wringt er ook iets in dat scenario. McCarten schreef eerder films als The Theory of Everything (2014), Darkest Hour (2017) en Bohemian Rhapsody (2018). Wat The Two Popes met die films gemeen heeft, is een wel erg rooskleurige blik op de geschiedenis, met te weinig ruimte voor zwarte randjes. Zo komt het kindermisbruikschandaal, toch een van de grootste crises uit de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk, te kort en oppervlakkig aan bod.

The Two Popes biedt verfrissend tegenwicht aan al die eerdergenoemde kritische films, maar het is niet onterecht dat die er ook zijn.

Bekijk de trailer van 'The Two Popes'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

The Two Popes

Regie: Fernando Meirelles. Met o.a. Anthony Hopkins en Jonathan Pryce. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens geweld, angst en grof taalgebruik. Nu in de bioscoop en vanaf 20 december op Netflix.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--