Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Film 'Un autre monde': akelig overtuigend

Slaven van de markt

Films die zich afspelen in een alledaagse, herkenbare werkomgeving, zijn behoorlijk schaars. Logisch misschien, want na een week vol vergaderingen, e-mails tikken en praatjes bij de koffieautomaat zullen de meeste mensen in het weekend weleens iets anders willen zien.

Deel:

De Franse regisseur Stéphane Brizé (bekend van films als Mademoiselle Chambon en La loi du marché) trekt zich daar niets van aan. Zijn oeuvre wordt bevolkt door kantoorpersoneel, fabrieksarbeiders, supermarktmedewerkers, metselaars, vrachtwagenchauffeurs en andere heel gewone werkende mensen. Daarbij hanteert hij een kritische, sociaal-realistische blik, vergelijkbaar met die van filmmakers als Ken Loach, Mike Leigh en de gebroeders Dardenne.

Brizés nieuwe film Un autre monde draait om de manager van een fabriek die huishoudelijke apparaten produceert. Deze Philippe (prachtig gelaagd gespeeld door Vincent Lindon) krijgt van het hoofdkantoor de opdracht tien procent van zijn personeel te ontslaan – niet omdat het bedrijf financiële problemen heeft, maar puur omdat de aandeelhouders meer winst willen zien. Omdat de markt nu eenmaal groei dicteert. Het bevel plaatst Philippe voor een onmogelijk dilemma: zo’n ontslagronde is niet alleen bruut, maar brengt ook de veiligheid en gezondheid van de resterende werknemers in gevaar. Niet gehoorzamen kost hem echter geheid de kop. Intussen dreigt het personeel in opstand te komen en wil zijn vrouw bij hem weg omdat hij nooit meer thuis is.

De zoektocht van een stervende vader in 'Nowhere Special'
De zoektocht van een stervende vader in 'Nowhere Special'

Un autre monde laat akelig overtuigend zien hoe moderne megabedrijven systemen creëren waarin welwillende werkers worden vermorzeld, en waarin niemand nog verantwoordelijkheid hoeft te nemen. Knap hoe zo’n tamelijk abstract gegeven zo menselijk en meeslepend wordt uitgewerkt. De film biedt een levendige illustratie bij alle recente berichten over misstanden bij multinationals als Amazon, Wal-Mart, Uber en Booking.com. En bij die bekende uitspraak van Jezus: ‘Wat zou het een mens baten als hij de gehele wereld won, maar schade leed aan zijn ziel?’

Un autre monde

Eegie: Stéphane Brizé. Met o.a. Vincent Lindon en Sandrine Kiberlain. Kijkwijzer: AL (grove taal) Vanaf 28 juli 2022 in de bioscoop.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Rick de Gier

--:--