Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Filmblog: 'Won’t You Be My Neighbor?'

De inspirerende boodschap van Mister Rogers

Een paar jaar terug schreef ik hier al eens over de speelfilm 'A Beautiful Day in the Neighborhood', waarin Tom Hanks de Amerikaanse tv-presentator Fred Rogers speelt. Nu wijs ik graag op een documentaire over diezelfde man, die sinds kort op Netflix staat: 'Won’t You Be My Neighbor?' Misschien een beetje veel aandacht voor iemand die hier nauwelijks bekend is, maar Fred Rogers (1928-2003) was wel een heel bijzondere figuur.

Deel:

In de VS groeiden meerdere generaties op met het kinderprogramma Mister Rogers’ Neighborhood, dat werd uitgezonden van 1968 tot 2001. Het ongekende succes van het programma lag bepaald niet voor de hand, zo toont de documentaire, waarin interviews en archiefbeelden worden afgewisseld. Voor hij ging presenteren had Fred Rogers geen enkele tv-ervaring; hij was nota bene opgeleid als predikant. Maar mede omdat hij als kind was gepest, wilde hij altijd graag met kinderen werken. En hij beschouwde de toen nog prille televisie als een ideaal instrument om kinderen te bereiken met zijn boodschap van liefde en verdraagzaamheid.

Naar moderne maatstaven is Mister Rogers’ Neighborhood een nogal suf programma, met zoete liedjes en simpele handpoppen en decors. En Rogers zelf was de ultieme braverik, die geregeld door komieken werd geparodieerd. Maar zijn oprechte toon en de soms heftige maatschappelijke thema’s die hij aansneed, waren allesbehalve kinderachtig. In de loop der jaren is vaak gespeculeerd of Rogers nu echt zo rechtschapen en innemend was als hij overkwam op tv – wat in deze tijd vol mediaschandalen best te begrijpen is. Maar deze film neemt alle twijfels op dat gebied weg.

Lees ook: Licorice Pizza: Een prettig onvoorspelbare en luchtige komedie
Lees ook: Licorice Pizza: Een prettig onvoorspelbare en luchtige komedie

Rogers’ eindeloos herhaalde boodschap – dat je niets spectaculairs hoeft te doen om bijzonder te zijn; dat je hoe dan ook liefde waard bent – heeft nog niets aan kracht ingeboet. Ook niet voor volwassen kijkers.

Bekijk hier de trailer van 'Won’t You Be My Neighbor?'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Won’t You Be My Neighbor?'

Documentaire van Morgan Neville. Kijkwijzer: 9 vanwege angst en grof taalgebruik. Nu te zien op Netflix.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--