Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Fred van Leer helpt bruiden in 'Say Yes to the Dress Benelux'

Trouwjurken en levensverhalen; iedere dinsdag, 20.30 uur, TLC

Deel:

Bij Fred van Leer gaan stijl en inhoud op een bijzondere manier samen. Zo ook in zijn nieuwe seizoen van Say Yes to the Dress Benelux op TLC. Voor de mooiste dag van hun leven zoeken aanstaande bruiden de mooiste jurk. Een portret van deze stylist, die altijd met grote belangstelling naar het persoonlijke levensverhaal van zijn gasten luistert.

“De bruiden hebben allemaal hun wensen en hun verhaal. Dat kan soms zwaar zijn," vertelt Fred van Leer. "Zoals bij Rianne, een van de bruiden die dit seizoen in Say Yes to the Dress Benelux haar verhaal vertelt. Zij wil snel trouwen, omdat haar aanstaande man ongeneeslijk ziek is. Dat raakt me enorm. Tegelijk is het ook heel leuk om voor haar een jurk te vinden,” vindt de stylist. “Er is een jurk voor elke bruid en het is onze taak om die te vinden."

Wie is Fred van Leer?

• 43 jaar
• Stylist, presentator en theatermaker
• Is bekend van tv-programma’s als Holland’s Next Top Model (RTL 5) en zijn theatervoorstelling Leer van Fred.
• Maakte op TLC de reeks Fred van Leer: Alles uit de kast en presenteert sinds 11 augustus het vijfde seizoen van Say Yes to the Dress Benelux.
• Nu te zien in de documentaire Fred: Het Andere Gezicht van Jonathan de Jong op Videoland.

Wat is geluk voor jou?
“Ik voel me gelukkig als ik met een groep vrienden bij elkaar zit, onder het genot van een goed glas wijn," zegt de presentator van Say Yes to the Dress Benelux. "Dan ben ik even niet de bekende Nederlander, maar gewoon one of the guys, en dan vertellen we elkaar mooie verhalen. Geen toeters en bellen of extra aandacht voor mij, maar gewoon een goed gesprek. Heerlijk!”

Op wie ben je weleens jaloers?
“Op mensen die tevreden zijn, want zij hebben een rust die ik niet heb. Zelf ben ik wel gelukkig, maar niet tevreden. Als ik rustig op de bank zit, begin ik na te denken over wat er morgen beter en anders moet. Maar die ontevredenheid geeft me wel een drive die me ver brengt in het leven.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Say Yes to the Dress Benelux Fred van Leer bruid trouwjurk
Stylist Fred van Leer helpt bruiden in 'Say Yes to the Dress Benelux' bij de zoektocht naar hun droomjurk. Credits: TLC.

Wat was je laatste schietgebedje?
“Een gebed doe ik iedere avond. Voordat ik ga slapen, dank ik het universum voor alles. Maar in het theater doe ik ook altijd een schietgebedje, net voordat ik op ga. Dan vraag ik om vergeving voor alle dingen die niet goed waren, en om geluk en gezondheid voor mijn familie, vrienden en de mensen in de zaal. Op het laatst vraag ik pas of het een fantastische avond mag worden, waarop ik echt kan schitteren.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik voel me erg gezegend, maar ik denk dat ik daar zelf ook hard voor heb gewerkt. Hoewel ik blij ben met mijn vrienden en met het werk dat ik mag doen, weet ik niet zeker of dat helemaal van Hem komt. Maar als het zo is, zou ik dat top vinden.”

Er bestaat een trouwjurk voor elke bruid en het is onze taak om die te vinden

Wie zou je weleens de oren willen wassen?
“Ik zou weleens met Mark Rutte willen praten over de afgelopen maanden, zonder hem per se de oren te willen wassen. In beslissingen die nodig waren in de coronacrisis was er soms te weinig oog voor de theaterwereld. Er is soms met twee maten gemeten, dus daar zou ik het wel even met de premier over willen hebben.”

Wat ontroert jou?
“Heel veel dingen. Voor een documentaire over mijn leven was ik even terug in Alblasserdam, mijn geboorteplaats. In een winkelcentrum zette een oude dame haar boodschappentas neer naast een piano, en begon zó mooi te spelen. Dat ontroert me, als mensen me verrassen door iets moois te doen, zonder gêne of angst voor wat anderen vinden.”

Fred van Leer presenteert 'Say Yes to the Dress Benelux'

Iedere dinsdag, 20.30 uur, TLC 

Beeld: TLC

Geschreven door

Bart van Delen

--:--