Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Freek Vonk: 'Planten zijn net zo vastberaden om te overleven als dieren'

Ontdek ‘The Green Planet’ vanaf zaterdag 25 februari om 19.00 uur op NPO 1

Je geniet er - bewust of onbewust - elke dag van: planten! Maar wat weet je eigenlijk van het leven van de plant? In de nieuwe EO-natuurserie The Green Planet zie je de aarde vanuit plantenperspectief. Daarbij zie je niet alleen indrukwekkende beelden: de enthousiaste professor en presentator Freek Vonk geeft uitleg bij de beelden.

Deel:

Planten leiden geheime, ongeziene levens. Ze zijn in staat relaties met dieren aan te gaan waarvan beide partijen profiteren. Maar ze kunnen ook even agressief, competitief en theatraal zijn als elk ander levend wezen. Ze voeren gevechten op leven en dood met rivalen, dieren en de elementen om licht, ruimte, voedingsstoffen en de kans zich voort te planten.

Freek Vonk

Na The Mating Game is The Green Planet de tweede serie die Freek Vonk voor de EO heeft ingesproken als verteller. Hij is onder de indruk van de beelden: "In deze serie betreden we de magische wereld van planten als nooit tevoren. Planten worden vaak ten onrechte gezien als decorstukken in een landschap. Ze kunnen zich niet verplaatsen, ze maken geen geluid en ze kunnen al helemaal niet met anderen communiceren. Maar de werkelijkheid zit heel anders in elkaar! Planten knokken om voedsel, om licht, om zich voort te planten en om hun nakomelingen te verspreiden. Planten zijn net zo vastberaden om te overleven als dieren."

- - - Tekst loopt door onder de foto - - -

The_Green_Planet deel 1 tropical worlds 2

Tropische regenwouden

"In de eerste aflevering worden we meteen meegevoerd naar een plek waar meer planten groeien dan waar dan ook ter wereld, tropische regenwouden. Dit resulteert in hevige concurrentie tussen de planten, en een ware veldslag in het gevecht om zonlichtThe Green Planet onthult het geheime en bizarre leven van planten, en is absoluut een serie die je niet mag missen!"

'The Green Planet' is vanaf zaterdag 25 februari te zien op NPO 1. 

  • Aflevering 1 (25 februari): Wereld van de tropen
  • Aflevering 2 (4 maart): Wereld van water
  • Aflevering 3 (11 maart): Wereld van seizoenen
  • Aflevering 4 (18 maart): Wereld van woestijnen
  • Aflevering 5 (25 maart): Wereld van mensen
--:--