Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gedeeltelijke lockdown; geen beperkingen voor kerken

'Coronacrisis zet ons aan tot bezinning'

Nederland gaat in 'gedeeltelijke lockdown'. Die mededeling had premier Mark Rutte op zijn persconferentie dinsdagavond. De horeca gaan voorlopig dicht, alcoholverkoop wordt 's avonds en 's nachts verboden en er gaat een streep door koopavonden.

Deel:

In binnenruimtes waar mensen zitten, geldt weer een maximum aantal personen van 30. Voor de kerken verandert er niets; zij vallen onder de uitzonderingsregel. Het advies blijft echter om met maximaal dertig personen in de kerkdienst bijeen te komen. Daarnaast wordt samen zingen sterk afgeraden. Dit is echter nog steeds geen regel, maar een advies. Grote kerken kunnen dus nog steeds met meer dan 30 personen bijeenkomen. Dit heeft te maken met de vrijheid van godsdienst die in de Nederlandse grondwet is opgenomen. 

Tijdens de persconferentie benoemde minister Rutte de uitzondering, onder andere voor de kerken. "Het feit dat dingen mogen, wil niet zeggen dat we het moeten doen."

Vermindering

De landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober 22:00 uur. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden.

Bezinning

"De coronacrisis zet ons aan tot bezinning," schrijft ds. Arie van der Veer in zijn blog. "Wat betekent de kerk nog voor de samenleving? De dominee van Staphorst schreef in een ingezonden brief dat de kerk niet meer relevant is. Maar de kerk is geen bunker waar we wegkruipen of schuilen. Het is een uitvalsbasis van waaruit we de wereld ingaan om in die wereld van betekenis te zijn voor God en de naaste. We houden van de kerkdiensten. We horen heel graag een goede preek. We bidden veel en we zingen volop. Maar hoe ben je weer relevant in de samenleving van nu? Eigenlijk stel ik die vraag ook aan mezelf: hoe relevant is mijn leven? Wat doe ik voor de samenleving? De coranatijd is een tijd van bezinning. Wat staat de kerk te doen?"

"Wij adviseren wij gemeenten zeer dringend om in de maand oktober met maximaal 30 mensen (exclusief medewerkers) samen te komen tijdens de eredienst," schrijft de PKN op de website. "Gemeentezang wordt ten zeerste afgeraden. Online vieringen hebben de voorkeur. Ook wordt er geadviseerd mondkapjes te dragen tijdens verplaatsingen."

Download hier de routekaart

Routekaart_coronavirus (.pdf)

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--