Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Geef je warmte aan minima'

Initiatief om compensatie aan huishoudens eerlijk te verdelen

Vanwege de stijgende energieprijzen regelt de overheid een compensatie van 400 euro voor alle huishoudens. Voor de minimahuishoudens is dit te weinig. Daarom bedacht predikant Kest Jelsma in Ommen het initiatief ‘Ommen geeft warmte’: mensen die de compensatie niet nodig hebben, kunnen het doneren.

Deel:

Tientallen kerken, verspreid over het hele land, hebben de actie van Jelsma overgenomen. In Apeldoorn coördineert Gertrudeke van der Maas de actie ‘Apeldoorn geeft warmte’.

Hoe gaat dit in zijn werk?
“Dertig kerken werken samen om de actie te organiseren,” begint Gertrudeke. “We vinden gevers via lokale kerken en door het maken van reclame op allerlei media. Tot 14 februari zamelen we donaties in, die we eind februari verdelen over de aangemelde huishoudens.” Kest: “In Ommen doen alle kerkgenootschappen mee. Vanwege de privacy mogen de gemeente, voedselbank en woningbouwstichting geen adressen geven van mensen die het geld kunnen gebruiken. Daarom maken deze organisaties kenbaar aan hun netwerk dat de mogelijkheid er is om je aan te melden voor deze steun.”

Wat ontvangen de aangemelde huishoudens?
Gertrudeke: “Dat ligt aan het aantal aanmeldingen en het totaal aan donaties. In Apeldoorn hopen we ten minste 100 euro te geven in de vorm van boodschappenbonnen. Als mensen in de schuldhulpverlening zitten, mag je geen geld in natura geven, dus dan sluit je hen uit.” Kest: “In Ommen hebben we dit ook zo geregeld.”

Lees ook: Marianne Grandia schrijft Visie-feuilleton
Lees ook: Marianne Grandia schrijft Visie-feuilleton

Kan elke kerk meedoen?
“Je kunt het zo simpel mogelijk maken,” legt Gertrudeke uit. “Elke kerk heeft een ANBI-rekening waarop men kan storten. Ontvangers kun je vinden via de voedselbank, SchuldHulpMaatje of andere hulporganisaties. Deze gezinnen hebben misschien eens een tientje speling, dus 100 euro is een gigantisch bedrag. Deze actie is geen oplossing, maar een noodmaatregel.”

Geef je warmte aan minima

Kijk voor meer info op: Kerkinactie.nl/energie

Tekst: Anouk van de Schootbrugge

--:--