Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Genemuiden biedt met De Wijkwieg hulp aan moeder en kind in nood

'We zagen te veel vrouwen tussen wal en schip vallen'

In Genemuiden is eind vorig jaar Stichting De Wijkwieg opgericht. Het voormalige wijkgebouw van de hervormde kerk is omgebouwd tot professionele opvanglocatie voor twaalf (aanstaande) moeders en hun baby.

Deel:

Voor wie is De Wijkwieg bedoeld?
Bestuurslid Mirjam Grégoire: “Voor aanstaande moeders en hun baby, of net bevallen vrouwen, die tijdelijk professionele hulp nodig hebben om zelfstandig een toekomst op te bouwen. Wij zagen te veel vrouwen op dit vlak tussen wal en schip vallen. En hoewel dit een christelijk initiatief is, zijn alle vrouwen en moeders welkom, ongeacht cultuur of religie.”

Hoe ziet de hulp die jullie bieden eruit?
“Wij hebben een professioneel zorgteam met twee sociotherapeuten en een orthopedagoog. Zij maken een zorgpakket op maat voor iedere moeder die hier komt. Daarnaast zorgen vrijwilligers voor praktische begeleiding van moeder en kind, variërend van meegaan met boodschappen doen, tot het opbouwen van een sociaal netwerk.”

Aanstaande moeders kunnen vanaf 36 weken zwangerschap terecht bij De Wijkwieg. Waarom dan pas?
“Dat lijkt laat, maar wij hebben vaak al vóór die 36 weken intensief contact met de moeder, en bieden dan al uitzicht op een veilige plek. Het gebrek aan een veilige plek is voor veel aanstaande moeders namelijk reden voor abortus. De Wijkwieg wil juist een alternatief bieden voor abortus, en we merken dat het vrouwen veel rust geeft als ze weten dat wij veiligheid en zorg bieden.”

Wordt er al veel gebruik van gemaakt?
“Inmiddels helpen we al verschillende – aanstaande – moeders en worden we veelvuldig door zorgprofessionals benaderd. De Wijkwieg biedt dus voor veel vrouwen uitkomst.”

Is een christelijk dorp als Genemuiden een logische plek voor De Wijkwieg?
“De doelgroep woont overal, en we krijgen dan ook vanuit alle hoeken van het land hulpaanvragen. Ik denk bovendien dat wij op een andere plek nooit zo veel draagvlak onder particulieren en het bedrijfsleven hadden gehad als hier. Evengoed is het onze droom om er een overdraagbaar concept van te maken, zodat dit ook in andere plaatsen in het land gestart kan worden.”

Wijkwieg.nl

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--