Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik maak me zorgen om het overgewicht van mijn dochter'

Gepest om je figuur

De dertienjarige Ariên doet mee aan het meidenprogramma CHICA en beantwoordt openhartig de vragen die worden gesteld over haar uiterlijk. Ze staat stevig in haar schoenen en maakt zich niet druk om wat anderen van haar vinden. Haar moeder Ella is erg trots op haar. Toch maakt zij zich, als moeder en verpleegkundige, zorgen om de lichamelijke problemen die onvermijdelijk zullen ontstaan wanneer haar dochter overgewicht blijft houden.

Deel:

CHICA is hét meidenplatform van de EO. In aflevering 5 van het gelijknamige programma CHICA, staat gepest worden om je figuur centraal. De meiden die meedoen aan dit programma krijgen de vraag of ze weleens een opmerking over hun lichaam krijgen. De dertienjarige Ariên vertelt dat de meeste mensen niks durven zeggen tegen haar, maar dat hun blikken boekdelen spreken. “Als je die blik ziet weet je dat ze genoeg over je denken.” Een enkele keer krijgt ze een opmerking naar haar hoofd, maar daar is zij vrij laconiek onder: “Ik ben niet de allerdunste, maar ook niet de allerdikste en als je daar problemen mee hebt, prima, maar houd het dan gewoon voor je”, vindt zij.

Wil je meer artikelen lezen over opvoeding?

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse Opgroeien en Gezin-nieuwsbrief!

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Ella heeft haar dochter als verrassing aangemeld voor het meidenprogramma CHICA. “We hebben een moeilijk jaar achter de rug; we zijn verhuisd, waardoor Ariên helemaal opnieuw moest beginnen in een vreemde omgeving. Daarnaast ging ons pleegkind ergens anders wonen.” De wereld van Ariên stond hierdoor op zijn kop. “Het leek mij daarom mooi als ze een keer iets leuks had en omdat ze zelf niet op Instagram zit heb ik haar aangemeld toen ik de oproep van CHICA voorbij zag komen.”

Van tevoren was niet bekend welke thema’s er ter sprake zouden komen tijdens het programma. “Gelukkig ging het over allerlei onderwerpen waarmee Ariên zich bezighoudt en waarover ze kan meepraten. Mobieltjes, dik en dun, afscheid nemen.” Zo kwam Ariên erachter dat ze niet de enige is met moeilijkheden en deed ze mooie ervaringen op. “Ik vind het prachtig om te zien dat de meiden die meededen zo open waren tegen elkaar en elkaar ondersteunden tijdens het programma”, aldus Ella.

Overgewicht

Ariên heeft overgewicht. Hier is ze tijdens het programma erg open over. “Op school zeggen kinderen weleens tegen haar dat ze hopen dat de stoel niet doorzakt, wanneer ze ergens wil gaan zitten”, zegt Ella sip. “Zelf tilt ze er niet zo zwaar aan, maar ik kan me voorstellen dat dit soort opmerkingen niet fijn zijn voor haar en in haar achterhoofd blijven hangen. Ze kan dan wel zeggen dat het haar niet raakt, maar als iets vaak genoeg tegen je wordt gezegd, ga je er vanzelf in geloven. Zo ook met nare opmerkingen. Ik wil haar hiervoor beschermen en een positief gevoel meegeven over haarzelf. Daarom vertel ik haar altijd dat ze goed is zoals ze is. Ze moet niet afvallen omdat ze gepest wordt en al helemaal niet omdat anderen iets van haar lichaam vinden. Het is belangrijker dat ze hier zelf voor kiest en beseft dat het beter is voor haar gezondheid om geen overgewicht te hebben.”

Ella denkt dat Ariên overgewicht heeft ontwikkeld doordat ze in de pubertijd zit en haar hormonen veranderen. “Daarnaast heeft ze na onze verhuizing, nu twee jaar geleden, een jaar lang nauwelijks aan beweging gedaan. In Amsterdam, waar we eerst woonden, was ze juist heel actief.” Helaas is er al sprake van lichamelijke gevolgen door overgewicht en heeft Ariên last van haar knieën. “Ik zit zelf in de zorg en maak me serieus zorgen om haar gezondheid als ze zo doorgaat. Ik hoop van harte dat het een fase is en dat deze fase snel weer voorbijgaat, voordat het nog meer gevolgen krijgt.”

Ik vind het lastig om over haar gewicht te beginnen, want het laatste wat ik wil is dat mijn kind een verkeerd zelfbeeld krijgt'

Ella wil het liefst dat er iemand meekijkt en hen adviseert wat zij nog meer kan doen om Ariên naar een gezond gewicht te begeleiden. Ze heeft daarom een afspraak gemaakt bij de huisarts en hoopt dat ze worden doorverwezen naar een diëtist. “Gelukkig heeft Ariên recent het sporten weer opgepakt en doet ze aan wedstijdzwemmen. Ze zwemt twee keer per week behoorlijk intensief en daarnaast gaat ze ook twee keer per week naar de sportschool. Helaas is ze daar nog niets door afgevallen. Ik vind het eerlijk gezegd best lastig om over haar gewicht te beginnen, want het laatste wat ik wil is dat ze een verkeerd zelfbeeld krijgt en naar de andere kant doorslaat. Daarom blijf ik tegen haar zeggen dat de reden om af te vallen en te sporten niet moet zijn om leuke kleren aan te kunnen of om even slank als haar vriendinnen te zijn, maar puur en alleen vanwege haar gezondheid.” Ze vindt het moeilijk om haar kind hier op de juiste manier in te begeleiden.

“Ik wil haar moeder zijn en niet haar diëtist”, geeft Ella toe. “We hebben thuis nooit chips of frisdrank. Ook eten we altijd groenten en fruit, heb ik alleen volkorenbrood en zilvervliesrijst in huis en is er in mijn kasten niets te snoepen te vinden. Ik let hier heel bewust op. Ik heb alleen niet in de hand wat zij op school eet. Ze is een zoetekauw en ik weet dat ze in de pauzes dingen koopt die ze hier niet krijgt. Toch ga ik geen politieagentje spelen. Het enige wat ik van haar verwacht is eerlijkheid. Heeft ze overdag te veel koolhydraten op, dan krijgt ze geen koolhydraten bij het avondeten, maar alleen groenten met hooguit een stukje vlees.” Ella kan ongeveer wel bedenken wat het advies van de diëtist zal zijn - niet meer snoepen in de pauzes - maar hoopt dat vreemde ogen dwingen en ze wél naar de diëtist zal luisteren.

Body positivity

Ella vindt het een lastige ontwikkeling dat er meer en meer sprake is van body positivity, een maatschappelijk beweging die ernaar streeft om het zelfbeeld van mensen met overgewicht te versterken en de wijze waarop de maatschappij mensen op hun lichaam beoordelen ter sprake te stellen. “Natuurlijk is het belangrijk om een goed zelfbeeld te hebben en heeft niemand het recht de ander te beoordelen op zijn of haar uiterlijk, maar ik vind dat er daarnaast ook oog moet zijn voor de gezondheid van mensen met overgewicht. Het is nu eenmaal een feit dat je onder andere hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker, rug- en gewrichtsklachten en diabetisch kunt ontwikkelen als je overgewicht hebt. Mijn dochter kan zo niet doorgaan en zal echt op haar gezondheid moeten gaan letten. Daarmee zeg ik niet dat ze niet goed is zoals ze is, maar dat ik me zorgen maak om haar gezondheid. Gelukkig staat ze open voor advies en wil ze samen mij haar schouders eronder zetten.”

Chica-aflevering over dik/dun

In het tienermeidenprogramma Chica vertellen Ariên en vier andere meiden over hun ervaringen met dik & dun. Bekijk de aflevering hier:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Rita Maris

--:--