Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gert van der Vijver hoorde tot drie keer toe Gods stem

In Levensbepalend is Zandtovenaar Gert van der Vijver te gast. Met zijn zandbak reist hij de hele wereld over om verhalen te vertellen met zijn zandtekeningen. In Nederland zien we Gert vooral met Pasen en kerst op televisie maar hij doet ook allerlei samenwerkingen met bekendheden als Marco Borsato, Stef Bos en Edsilia Rombley. Door corona komt veel van het werk van de Zandtovenaar stil te liggen. Maar het zand kruipt waar het niet gaan kan; Gert van der Vijver gebruikt zijn tijd om te werken aan een nieuw project waarin hij het verhaal van Narnia vertelt. Elsbeth Gruteke interviewt deze creatieveling over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bloemhandelaar

Gert groeit op in Rijnsburg als zoon van een bloemhandelaar. Het is eigenlijk de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader treedt maar dat gebeurt toch niet want Gert is een creatief en fantasierijk kind dat erg veel van tekenen houdt. Gert groeit op in een reformatorisch gezin en als tiener wordt geloof steeds belangrijker voor hem.

De stem van God

Op een dag is Gert in Conferentiecentrum ‘De Bron’ in Dalfsen. Aan een muur ziet hij een poster hangen voor een mime-cursus. Plotseling hoort hij een stem. ‘Daar moet jij naar toe’, zegt die stem. Gert denkt dat hij voor de gek gehouden wordt. Maar als hij die stem tot drie keer toe hoort komt hij tot de conclusie dat het niet anders kan zijn dan dat het de stem van God is. Gert volgt de mime-cursus, het is een belangrijke week uit zijn leven waarin ook een profetie over hem wordt uitgesproken. Er wordt Gert vertelt dat hij de hele wereld zal over reizen met zijn talenten.   

Niet naar Amerika

Gert besluit er geen gras over te laten groeien en vertrekt naar Amerika om een driejarige opleiding te volgen. Dat hij daarvoor niet de juiste papieren heeft houdt hem niet tegen. De teleurstelling is groot als hij bij de grens wordt tegengehouden en verhoord. Uiteindelijk brengt hij maar drie maanden door in de VS en komt hij teleurgesteld thuis. Kennelijk heeft God toch andere plannen met hem.

Kennismaking met zandtekeningen

Gert trouwt later met Wia en gaat wonen in de omgeving van Drachten. Het stel gaat werken voor de Vrije Baptistengemeente Bethel waar zij veel ondernemen op het gebied van muziek, theater en creativiteit. Als Gert voor de kerk naar een multimediaconferentie in de Amerika gaat (dit keer wordt hij niet tegengehouden) maakt hij voor het eerst kennis met zandtekenen. Hij is er zo van onder de indruk dat het niet uit zijn gedachten raakt. De daaropvolgende kerstnachtdienst in Nederland doet Gert zijn eerste optreden als zandkunstenaar in de kerk. Daarna gaat het heel snel.

De Zandtovenaar

Toevallig is regisseur Robert Schinkel bij de dienst aanwezig. Hij stelt aan Gert voor om een pilot te maken voor KRO-NCRV. Het is het begin van kinderprogramma ‘De Zandtovenaar’ en van diverse optredens in binnen- en buitenland.

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten.

Wil je meer afleveringen horen? Luister hier alle afleveringen via de website van NPO Radio 5.

--:--