Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gert van der Vijver te gast in ‘Bid, bedank, bewonder’

‘Ik ging zwaarder dragen dan ik werkelijk kon’

Hij weet de meest fantastische beelden te creëren met zand en het is dan ook de grootste passie van Gert van der Vijver, oftewel: de Zandtovenaar. Hij is te gast in ‘Bid, bedank, bewonder’ en Giovanca spreekt hem over zijn eigen levensverhaal en belicht daarbij belangrijke momenten. Zelfs zingende dochter Sera schuift even aan.

Deel:

Gert is een dankbaar mens, bewondert onder andere zijn vrouw en bidden is iets centraals in zijn leven. Hij heeft dus veel met de drie overkoepelende woorden uit het programma. ‘’Bidden is de adem van mijn ziel, hiermee communiceer ik met mijn Hemelse Vader’’, vertelt hij. ‘’We bidden met en voor de kinderen. Ze gaan ons zelfs voor in gebed, heel krachtig en bijzonder.’’

‘Het kind in mij riep: dat wil ik!’

In zijn jeugd was Gert vaak op het strand te vinden. Als klein jongetje was hij al aan het fantaseren en in het zand aan het tekenen. ‘’Op dat moment besefte ik niet dat ik daar ooit mijn beroep van zou kunnen maken’’, geeft hij aan. Maar hij had wel een droom: ‘’Ik wilde van tekenen mijn beroep maken, maar tegelijkertijd deed ik ook van alles met muziek en theater.’’ Met zijn vrouw is hij naar Friesland verhuist om daar hun creativiteit in te zetten en tot leven te brengen in een kerk. Doordat het stel een studiereis krijgt aangeboden naar Chicago, om hier nieuwe kunstvormen te gaan ontdekken voor de kerk, ziet hij voor het eerst een zandkunstenaar aan het werk. ‘’Ik wist niet wat het was, maar het kind in mijn hart riep: ‘dat wil ik!’’’ En dat heeft hem nooit meer losgelaten.

Leren overgeven en opnieuw ontvangen

Ter plekke maakt Gert een beeld met zand voor Giovanca. Een keer niet het verhaal van Jezus, wat hij doorgaans doet, maar iets uit zijn eigen levensverhaal. Als zandtovenaar kreeg hij ineens enorm veel succes en moest hij veel presteren. ‘’En als je van jezelf een onzeker persoon bent, dan ga je zwaarder dragen dan je werkelijk kan’’, legt de zandtovenaar uit. Hij heeft zich moeten leren overgeven en opnieuw leren ontvangen. Hij vertelt over de grote storm in zijn leven en wat hem eruit heeft geholpen.

Familie-uitdaging

Door de jaren heen is het gezin van Gert flink uitgebreid. Samen met zijn vrouw heeft hij twee dochters en twee zoons. Toen Gert een tijdje geleden werd gevraagd voor een nieuwe, muzikale uitdaging bij de EO wist hij één ding zeker: ‘’Alle gezinsleden doen dan mee!’’ Met zijn dochters en vrouw trad hij eerder ook al op, maar ook zijn zoons zijn nu van de partij. Dochter Sera schuift in de uitzending aan bij haar vader en Giovanca en vertelt over deze nieuwe reeks van optredens. Ze zingt zelfs een liedje dat ze aan het voorbereiden zijn en ze heeft gebaseerd op een eigen brief aan God. ‘’Ik dacht: volgens mij herkennen meer mensen zich hierin.’’

Wil jij met de familie van der Vijver een bijzondere avond beleven?

Organiseer een avond of haal je tickets!

Wil jij met de familie van der Vijver een bijzondere avond beleven?

Bid, bedank, bewonder

Kijk deze aflevering van ‘Bid, bedank, bewonder’ nu op NPO Start. 

Geschreven door

Marloes ter Haar

--:--