Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Gewoon gaan!’

Pelgrimstocht voor klimaatgerechtigheid

14 juli 2021 | Leestijd 3 min

Van 30 september tot 11 oktober komt de oecumenische klimaatpelgrimstocht door Nederland: Gewoon gaan! De tocht start in augustus in Polen. Ongeveer 30 pelgrims gaan vanuit daar op weg naar de 26ste Wereld klimaatconferentie in Glasgow in november. Onderweg vragen ze aandacht voor het klimaat.

Met deze pelgrimstocht willen kerken aandacht vragen voor klimaatverandering en onze rol daarin. De pelgrimstocht wordt in Nederland georganiseerd door GroeneKerken en Vastenactie in samenwerking met plaatselijke kerken. De kerken zorgen voor (eenvoudig)onderdak en eten onderweg voor de pelgrims.

De partners organiseren deze tocht omdat ze zich bewust zijn van de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd. De allerarmsten hebben het meest te lijden. Klimaatgerechtigheid is voor hen daarom van groot belang. Daarmee geven ze handen en voeten aan de opdracht om de ander lief te hebben. Ze roepen christenen en kerken met deze tocht op om letterlijk en figuurlijk stappen te zetten. Zo willen ze dat de klimaatpelgrimstocht bijdraagt aan de bewustwording richting christenen over hoe zij kunnen zorgdragen voor de schepping. Ze doen dit als kerken samen. En daar zit kracht in. Ze zien als GroeneKerken en Vastenactie dat een gezamenlijke stem positieve invloed kan hebben op de samenleving en op besluitvorming vanuit de overheid.

Wat gaat er gebeuren?

  • Elke dag lopen zo’n 30 pelgrims een route van 25 kilometer. Ze lopen van stad naar stad.
  • In elke stad worden de pelgrims opgevangen door de plaatselijke kerken. Zij zorgen voor onderdak en eten.
  • Overal organiseren de kerken activiteiten, soms samen met de pelgrims.
  • Op 11 oktober vertrekken de pelgrims met de boot uit Nederland.

Er wordt gewerkt aan een actiedag op 6 oktober in Amersfoort en een Klimaatbrief van kerken. Meer informatie hierover volgt via de website Groenekerken.nl.

Hoe kun je meedoen?

Kerken, andere groepen en personen kunnen zich aansluiten bij de pelgrimstocht. Zo geven ze meer gewicht aan de bescherming van het klimaat, zowel binnen als buiten de kerk.

Je kunt daarom een (deel van) route meelopen met de pelgrims. Hiervoor moet je je opgeven. Dit kan vanaf 1 september ook via de website Groenekerken.nl.

Ook kun je de Klimaatbrief ondertekenen. De pelgrims nemen de brief mee Nederland in en deze zal te zijner tijd ook online ondertekend kunnen worden.

Wat is de route?

1 oktober: Borne-Goor
2 oktober: Goor-Colmschate
3 oktober: Colmschate-Apeldoorn
4 oktober: Apeldoorn-Voorthuizen
5 oktober: Voorthuizen-Amersfoort
6 oktober: Actiedag in Amersfoort
7 oktober: Amersfoort-Zeist
8 oktober: Zeist-Maarssen
9 oktober: Maarssen-Amsterdam Zuidoost
10 oktober: Amsterdam Zuidoost-Hoofddorp
11 oktober: Hoofddorp-IJmuiden

Alles over:

Duurzaam leven