Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gezegende Ramadan!

Wat we kunnen leren van vastende moslims

Vandaag is het zover: de maand Ramadan is van start gegaan. De vastenmaand voor meer dan 1.6 miljard moslims wereldwijd. Een aantal van hen woont in mijn wijk en zijn ondertussen mijn vriendinnen geworden. Geboeid volg ik hen in hun voorbereidingen.

Deel:

Natuurlijk worden de typische ramadan-lekkernijen ingekocht, zoals dadels of ingrediënten voor een (Marokkaanse) ‘harira-soep’. Daarnaast koken sommigen alvast wat vooruit: dat scheelt weer in de keuken staan terwijl je moe bent en trek hebt.

Anderen nemen de tijd om zich vooral innerlijk voor te bereiden. Volgens hen is het een grote valkuil alleen met de lichamelijke reiniging, het eten of het sociale samenzijn bezig te zijn. Zo vertrouwde een vriendin me toe dat ze blij is dat ze nu in Nederland woont, omdat je volgens haar hier echt islamitisch kan vasten. In haar thuisland is ze vooral uitgebreid aan het eten met haar familie, terwijl ze er hier beter voor kan kiezen om zich te richten op inkeer en innerlijke reiniging.

Spiegel
Terwijl ik mijn vriendinnen zo gadesla merk ik dat hun levensstijl een spiegel is voor mijzelf en mijn relatie met God. Het is al een aardige tijd terug dat ik het voor het laatst gevast heb. Als ik Jezus woorden lees over vasten in de Bergrede lijkt hij er echter vanuit te gaan dat het onderdeel is van het standaardpakket van een discipel. 

Daarnaast komen de woorden uit Matteüs over ‘het ware voedsel’ weer naar boven drijven: ‘De mens zal niet van brood alleen leven, maar van elk woord dat uit de mond van God komt.’ Vasten helpt me eraan herinneren dat het uiteindelijk God is die me in leven houdt. Ik vind het bijzonder dat ik met mijn moslimvriendinnen kan praten over wat Jezus zegt over vasten en over onze beweegredenen om te vasten. Solidair zijn met hen die honger hebben en het ingaan tegen onze consumptiemaatschappij zijn bijvoorbeeld twee wederzijdse motieven. Ik voel hoe God me aanmoedigt om de betekenis van het vasten niet te onderschatten.  

Een rein hart
Tegelijkertijd zie ik in diezelfde spiegel van de levensstijl van mijn vriendinnen, dat het vasten bij hen een andere plek heeft dan bij Jezus en zijn volgelingen. Van Jezus leer ik dat vasten geen voorwaarde is voor reiniging. Er ís zelfs geen voorwaarde voor reiniging.

God zelf is het die reinigt en die ons hart van steen wegneemt en er een hart van vlees voor teruggeeft. Hij is het die Zijn Geest in ons binnenste doet wonen en het is die Geest die zal maken dat we in Gods wegen wandelen (zie Ezechiël 36). De meeste moslims die ik ken kunnen niet zoveel met het concept van zonde. Het ontvangen van een rein hart is daarentegen een diep verlangen.

Mocht je moslims tegenkomen dan kan je ze ‘Ramadan mubarak’ (gezegende ramadan) wensen! Gezegend in de volle betekenis van het woord. Dat God ons allemaal moge zegenen met een rein hart. 

De ramadan is een periode waarin veel christenen tijd nemen om te bidden voor moslims. Wil je ook bidden? Volg de kalender via 30dagen.nl

Marie van Buuren groeide op als kind van ontwikkelingswerkers in het Midden-Oosten en deelt nu haar leven met moslims in Nederland.

--:--