Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Giovanca geeft 'Open Huis' een nieuw geluid

Meer gospel op zaterdagmiddag; 14.00 uur, NPO Radio 5

Al jaren is 'Open Huis' een vertrouwd EO-programma op NPO Radio 5. Sinds begin dit jaar verzorgt zangeres en presentator Giovanca Ostiana de uitzending op zaterdag. “Met mijn voorliefde voor gospel mag ik de weekendeditie een ander tintje geven. Maar ik geniet ook van de inbreng van mijn luisteraars, met wie ik nu al een band voel.”

Deel:

Het is een nieuwe stap voor Giovanca, maar niet haar debuut op de radio. “Als presentator bij Sublime FM had ik jaren geleden alle vrijheid om mijn eigen muziek te draaien. Nu ben ik bij Open Huis onderdeel van een bestaand programma, maar we hebben een mooie mix gevonden tussen mijn gospelrepertoire en de muziek die de hele dag op NPO Radio 5 te horen is: nummers van Ruth Jacott, Dolly Parton of de Bee Gees. Ik merk dat die combinatie in goede aarde valt bij de luisteraars op zaterdagmiddag.

Hoe vraag je aandacht voor gospel?
“In rubrieken als ‘Gio’s Classic’ en ‘Gio’s Gospel Choice’ en ‘Giovanca’s Vinyl Choice’ mag ik nummers draaien die over mijn geloof gaan. Maar ik moet het natuurlijk doseren, want mijn publiek in Open Huis is voor een groot deel niet gelovig.”

Zie je het als een missie?
“Ik zie eigenlijk twee missies voor mezelf. Als je christen bent, hoor je op zaterdagmiddag nummers voorbijkomen die helemaal aansluiten bij je geloofsbeleving. Zo’n luisteraar is mijn moeder, die NPO Radio 5 nu heeft ontdekt. Ik vind het grappig dat zij de radio al wat eerder op de middag aanzet, zodat ze geniet van de nummers uit de jaren zestig, die Angela Groothuizen draait voordat Open Huis begint.”

Gospel in de pop

“Misschien is mijn tweede doel nóg mooier: dat ik niet-gelovige luisteraars van Open Huis op een soepele, leuke manier laat kennismaken met gospels. Het is namelijk een genre dat ik vaak kan linken aan muziek die ze al kennen.” 

Mijn publiek is voor een groot deel niet gelovig

Kun je een voorbeeld noemen?
“Veel luisteraars kennen ‘Teardrops’ van het zangduo Womack and Womack, dat werd gevormd door Cecil Womack en Linda Cooke. Dan vertel ik daar even bij dat Linda de dochter is van Sam Cooke, een van de eerste artiesten die gospel vanuit de kerk naar de grote podia brachten. Ook luisteraars helpen me hierbij. Zo wees iemand me erop dat Cliff Richard in ‘Celestial Houses’ over God zingt. Dus ook in pop en rock-’n-roll zit meer gospel dan je zou denken.” 

Je raakt snel in contact met je luisteraars?
“Zeker, en dat terwijl me eigenlijk was aangeraden om eerst zelf een beetje mijn draai te vinden. Maar ik kijk toch telkens even met één oog naar het scherm, waar ik steeds leuke appjes zie binnenkomen. Ik kan het niet laten om daarop te reageren want zij zijn de luisteraars voor wie ik Open Huis maak. Mensen die ’s middags thuiskomen met de boodschappen, het huis opruimen of aan hun auto sleutelen.”

Wat vind je van de nummers die ze aanvragen?
“Nu ik deze mensen wat beter leer kennen, raakt mijn verlangen om te draaien wat ik zelf mooi vind, soms wat op de achtergrond. Als Piet en Anja uit Loon op Zand een nummer van Crowded House aanvragen, draai ik dat met alle plezier. Dan kies ik gewoon een ander moment om die gospelplaat te draaien die mij persoonlijk zo raakt.”

Knipoog

Ook Giovanca’s eigen tante Vesla speelt een rol in de zaterdaguitzending van Open Huis. Giovanca spreekt haar elke week tijdens de uitzending. “Ze is een heel inspirerende vrouw uit Amsterdam-Zuidoost, echt iemand die midden in het leven staat. Ook buiten de uitzending om heb ik vaak contact met haar, bijvoorbeeld als ik ergens mee zit. Dan heeft ze maar weinig woorden nodig; als vanzelf begint ze dan te zingen, zoals ze nu ook in de uitzending vaak doet. Op de radio vertelt ze wat ze aan het koken is voor het avondeten, maar ze deelde pas ook haar verdriet over een sterfgeval. Als voorganger moest ze de rouwdienst leiden.” 

Tante Vesla begint vanzelf te zingen

“Maar ik bel ook iedere week een muzikale vriend of vriendin die in de rubriek ‘Good Vibrations’ heel enthousiast over een favoriet lied vertelt. Shirma Rouse, Frank Boeijen en Karin Bloemen waren daarin al te gast en er zal nog een lange rij gasten volgen!” 
Als het eind van het programma nadert, draait Giovanca wel weer haar eigen keus, de ‘Vinyl Choice’ – een lp uit de oude doos. Een knipoog naar de vinyl-liefhebbers. In een van de eerste afleveringen was dat ‘That’s what God looks like to me’, een heel mooi nummer van Frank Sinatra, die eigenlijk het geloof uit zijn jeugd al vaarwel had gezegd toen hij het zong.”

'Brug slaan tussen christenen'

“Als presentator hoop ik ook een brug te slaan naar gelovige mensen met wie de EO nog niet zoveel contact heeft – of ze nu Kees, Irma, Abigail of Shaniqua heten”, legt Giovanca uit. “Ook voor de huidige EO-fans kan zo’n nieuwe connectie verrijkend zijn. Anneke uit Epe mag best eens genieten van een gospelversie van Psalm 23, gezongen door een vet Amerikaans koor. Waar zal zij deze muziek horen, als ik haar er niet mee verras op de radio?”

Open Huis

Maandag t/m zaterdag, 14.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: EO/Rogier Veldman

Geschreven door

Bart van Delen

--:--