Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het grootste ziekenhuisschip Global Mercy meert aan in Rotterdam

'Kom aan boord!'

Het nieuwste schip van Mercy Ships zal van 26 februari tot en met 14 maart in Rotterdam liggen én te bezoeken zijn. De Global Mercy, het grootste particuliere ziekenhuisschip ter wereld, wordt daarna officieel in gebruik genomen in Afrika.

Deel:

“Dat was een lastige afweging,” zegt woordvoerder Corjan Rink van Mercy Ships. “Want het schip moet natuurlijk wel echt in de vaart komen en doen waarvoor het is gebouwd. Gelukkig komt de Global Mercy nu alsnog twee weken naar Rotterdam om zich te presenteren aan het grote publiek en al onze donorlanden. Daarna zet de bemanning koers naar Afrika, om in Senegal de eerste patiënten aan boord te verwelkomen en lokale artsen en verpleegkundigen te trainen.”

Ik zou tegen iedereen zeggen: Kom aan boord

Het schip is gebouwd in China en ligt momenteel in Antwerpen. Corjan: “Op de werf in China is de grote bouw gedaan en voor de zomer is het schip naar Antwerpen gevaren, voor de inrichting en de implementatie van alle medische apparatuur.”

Het ligt dus al in de buurt?
“Jawel, maar wat dieper – en dus meer verscholen – in de haven. In Rotterdam komt het schip eerst echt op de Kop van Zuid te liggen – dus op een heel prominente plek – en daarna aan de Parkkade. Daarmee hebben we een fantastisch middel in handen om ons verhaal te vertellen.”

Bijzonder ook dat afgelopen najaar een officieel album van Suske en Wiske is verschenen, ‘De drijvende dokters’, waarin jullie nieuwste ziekenhuisschip centraal staat.
“Daar zijn we uiteraard enorm blij mee, nr. 360 in de reeks. Willy Vandersteen, geestelijk vader van deze Belgische striphelden, was fan van Mercy Ships en wilde er altijd al graag een album aan wijden. Zijn dochter vond de bouw van de Global Mercy een mooie gelegenheid om dit te realiseren. Als kind had ik nooit kunnen bedenken dat ik later voor een organisatie zou werken met een ‘eigen’ Suske en Wiske-album, dat ook in supermarkten en boekhandels ligt. Tante Sidonia die als vrijwilliger aanmonstert op dit splinternieuwe ziekenhuisschip: geniaal… We krijgen er ontzettend leuke en verraste reacties op.”

Enig idee hoeveel bezoekers jullie straks kunnen verwelkomen in Rotterdam?
“Natuurlijk hebben we schattingen gemaakt, maar ik durf het niet te zeggen, omdat corona een onzekere factor blijft. Ter illustratie: we waren van plan met korte rondleidingen te werken; elke tien minuten zou een groep van dertig man vertrekken. Vanwege de coronamaatregelen is dat nu tien personen per tour geworden. Wat de evenementen eromheen betreft, moeten we de komende dagen nog enkele knopen doorhakken. Sowieso zullen de tours centraal staan, omdat we zo veel mogelijk mensen binnen 45 minuten het verhaal van Mercy Ships, onze medische zorg en het continent Afrika willen vertellen.”

Lees meer van Visie: ‘De mensen slapen op stukken karton’

Noodhulp actie voor Ethiopië

Lees meer van Visie: ‘De mensen slapen op stukken karton’

Kunnen geïnteresseerden zich al aanmelden voor een bezoek?
“Op onze website vind je de meest actuele informatie over het aanmelden en het feestelijke programma. Zo’n kans om het schip te bezoeken, zal zich de komende decennia niet nog eens voordoen, dus ik zou tegen iedereen willen zeggen: kom aan boord.”

--:--