Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GlobalRize zet kerken letterlijk op de kaart

Digitaal overzicht van alle kerken in Nederland

GlobalRize, een organisatie die zich richt op wereldwijde internetevangelisatie, werkt aan een digitale kaart met alle kerken in Nederland. De website Kerknl.nl staat inmiddels online.

Deel:

Wie op zoek is naar een lokale kerk, kan op de nieuwe website terecht en kerken zoeken en sorteren op provincie, stroming, de gesproken taal en andere eigenschappen. Dit moet het vinden van een kerk makkelijker maken. Gemeenteleden van kerken kunnen hun eigen kerk aanmelden. “Ook hebben we vrijwilligers nodig die kerken kunnen inventariseren,” zegt Frans de Lange van GlobalRize. Maar daar stopt het niet. “Om echt een goed totaalbeeld te kunnen maken, gaan we zelf ook aan de slag om kerken op te zoeken en op de kaart te zetten.”

Ledenaantallen

De organisatie begint met de bekende kerkgenootschappen, van reformatorisch tot katholiek. Maar daarmee is de kaart volgens Frans niet compleet. “Of een kerk een gebouw heeft, is maar beperkt relevant,” vindt hij. “Er zijn bijvoorbeeld ook huisgemeenten. Dat is voor ons reden om bij de kerken ok de ledenaantallen te noemen. Zo krijg je als zoeker op Kerknl.nl een beter beeld van de kerk die je eventueel gaat bezoeken.” Daarnaast maakt het internationale GlobalRize makkelijk verbinding met migrantenkerken, die ook een plek krijgen op de website.

Ik hoor om me heen van mensen dat ze de kerk niet erg missen. Gaan we hen terugzien als de coronacrisis voorbij is of haken ze af?

Coronacrisis

Wie een kerk aanmeldt, krijgt niet alleen de vraag hoeveel kerkgangers er nú zijn. GlobalRize wil ook graag weten hoeveel dat er voor de coronacrisis waren. “Ik ben benieuwd hoe de aantallen er over twee jaar uitzien. Eerlijk gezegd ben ik er ook wel bezorgd over,” zegt Frans. “Ik hoor om me heen van mensen dat ze de kerk niet erg missen. Gaan we hen terugzien als de coronacrisis voorbij is of haken ze af? Dat is een zorg van veel kerkleiders. Als we dit soort zaken gedurende en na de crisis in kaart brengen, kunnen kerken wellicht leren van elkaars aanpak. Hoe hebben kerken hun mensen betrokken gehouden? Zijn er verschillen te zien tussen regio’s en verschillende soorten kerken? Om dat inzicht systematisch te kunnen krijgen, heb je data nodig.”

Wereldwijde kaart

Naast de website met een kerkenkaart werkt GlobalRize aan een ‘Take me to church’-app. “In China bestaat zoiets al en daar is het heel succesvol,” vertelt Frans. “Je wilt naar een kerk, maar hoe kom je daar en wat kun je er verwachten? Waar moet je op letten? Het maakt de drempel een stuk lager als je dat van tevoren allemaal weet.” In de app kunnen kerkgangers zich aanmelden. Wie een kerk in een bepaald gebied zoekt, kan dat ook aangeven. Zo worden kerkleden en -zoekers aan elkaar gekoppeld.

Uiteindelijk hoopt GlobalRize een wereldwijde kaart te maken. Daarvoor wil de zendingsorganisatie samenwerkingsverbanden opzetten met soortgelijke organisaties. Frans: “Want uiteindelijk moeten mensen in die lokale gemeente terechtkomen en daar verder geholpen worden. Van scherm naar kerk, zoals we het vaak zeggen.”

Ook een kijkje nemen op de kerkelijke kaart van Nederland? Kijk op www.kerknl.nl

Tekst: Lars Jacobusse
Beeld: EO - Lars Jacobusse

--:--