Ga naar submenu Ga naar zoekveld

God in de Top 2000

Staan er ook gospels in de lijst der lijsten?

Het is weer de tijd van het jaar: sinds eerste kerstdag luisteren dik tien miljoen Nederlanders naar de Top 2000. Op nummer één staat dit jaar 'Bohemian Rhapsody', een klassieker die al jaren de eerste plaats domineert. Maar vinden we ook gospels in de lijst der lijsten?

Deel:

“Jazeker,” stelt Henk van Steeg. De NPO Radio 2-dj ging op zoek naar christelijke geluiden in de Top 2000 en stelde samen met Visie een top 7 op.

1. B.B. King & U2 
When Love Comes to town (954 in de Top 2000)
Vorig jaar voor het eerst in de Top 2000. De legendarische, in 2015 overleden bluesgitarist B.B. King en de Ierse band U2 waren groot fan van elkaar. King vroeg U2-frontman Bono om een liedje te schrijven met hem in het achterhoofd. Dit was het resultaat. Het nummer is eigenlijk één grote schuldbelijdenis die eindigt bij het kruis van Jezus, waar Bono de liefde ziet winnen. Een bekeringsverhaal in 4.10 minuten.

2. Chi Coltrane
Go Like Elijah When I Go (627 in de Top 2000)
Over rauwe stemmen gesproken: Chi Coltrane kan er ook wat van. Deze Amerikaanse zangeres heeft nooit een geheim gemaakt van haar geloof, en haar grootste hit in Nederland is één grote Bijbelverwijzing. Ze schreef het nadat haar moeder in de auto tegen haar zei: “Als ik ga, wil ik als Elia gaan en geen langzame dood sterven.” Dochter maakte er een onvergetelijk lied van.

3. André Hazes en Paul de Leeuw
Droomland (1015 in de Top 2000)
Deze meedeiner die onherroepelijk in je hoofd blijft hangen, is een vertaling van een oude, Amerikaanse hymne: Beautiful isle of somewhere. Domineesvrouw Jessie Brown Pounds schreef het in 1897. De sterkste religieuze woorden zijn wat wegvertaald, maar het verlangen naar een ander Koninkrijk klinkt er nog altijd in door: ‘Zwerver gij vindt daar vrede, zieke gij kent geen pijn. Daar wordt geen strijd gestreden, daar waar mijn broeders nog zijn.’

4. Al Green
Let’s Stay Together (1181 in de Top 2000)
Hij zou je dominee maar zijn: Al Green. Deze zingende voorganger staat nog steeds regelmatig op de preekstoel. Maar niet alleen over de hemelse liefde, ook over de aardse weet deze minister-singer heel mooi te zingen.

5. Evanescence
Bring Me To Life (878 in de Top 2000)
Eerlijk is eerlijk: zelf beweert zangeres en schrijfster Amy Lee dat dit nummer over een bijzondere vriendin gaat. Maar de tekst gaat over iemand die tot in je ziel kijkt en je tot leven wekt. Neem daarbij het geloof van de zangeres en je kunt er niet omheen: dit is een verhulde gospel.

6. The Byrds
Turn Turn Turn (1940 in de Top 2000)
Deze kan natuurlijk niet ontbreken: een letterlijk Bijbelcitaat van een folkband die grossiert in gospelliedjes. Voor alles is een tijd, schreef de Prediker, en The Byrds zetten dat gedeelte op aanstekelijke muziek.

7. Aretha Franklin
I Say A Little Prayer (942 in de Top 2000)
Dit nummer werd geschreven in een tijd dat veel mannen in Vietnam vochten; het heeft dus nogal een serieuze ondertoon. In handen van gospelzangeres Aretha Franklin – die het vak in de kerk leerde – is het een nummer waar iedere eenzame echtgenote zich in kan herkennen.

Let op: deze Top 2000-hits zijn geen gospels

Er staan ook een hoop nummers in de Top 2000 die wel een gospel lijken, maar het zeker niet zijn. Een greep uit dat aanbod:

  • Fat Boy Slim – Praise You: Deze dj prijst een dame, niet de Heer
  • George Michael – Jesus to a Child: Jezus is hier vergelijkingsmateriaal. Lief liedje, geen gospel
  • Genesis – Jesus He Knows Me: Een cynisch, kritisch lied over tv-dominees
  • Duran Duran – Save A Prayer: Gaat over een onenightstand.

 

 

Top 2000-kerkdienst

Tientallen kerken houden deze week een Top 2000-kerkdienst. Daarin komen nummers uit de lijst voorbij. Kijk voor een overzicht op Top2000kerkdienst.nl

--:--