Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Grete is lid van een christelijke motorclub

‘Iedere week hebben we Open House en houden we een Bijbelstudie’

Bij motorclubs denk je misschien aan gewelddadige mannen die alleen maar ruziemaken met andere clubs – maar dan ken je Property of Jesus nog niet. Deze christelijke motorclub heeft als grootste doel: het evangelie verspreiden. Grete is een trots lid.

Deel:
christelijke motorclub

Met christelijke emblemen op hun jasjes – in de motorwereld ‘colors’ genoemd – vallen de bikers van Property of Jesus erg op tijdens hun motorritten. “Daar krijgen we altijd veel vragen over”, vertelt Grete (53). “Het gesprek gaat dan al snel over wat het betekent om christelijke biker te zijn. Ook stappen we zelf actief naar mensen toe. We proberen mensen te overtuigen dat het goed is om te geloven in God.”

In principe moet ieder lid van de motorclub een motor hebben, maar Grete zit altijd bij haar man achterop. “Hij is ook lid, vandaar dat dit wel mag. Iedereen moet wel absoluut motor-minded zijn!” In totaal bestaat Property of Jesus uit veertig leden, verspreid over vier chapters – afdelingen – in Nederland en België. Gretes chapter Nomads telt acht leden en heeft de Vlaamse stad Maasmechelen als thuisbasis. 

‘Iedere week hebben we Open House en houden we een Bijbelstudie bij onze christelijke motorclub’

christelijke motorclub

Iedere vrijdag komen de leden samen in hun eigen clublokaal. “Dan hebben we ‘Open House’, waarbij iedereen welkom is. We eten samen en houden een Bijbelstudie. Ik merk dat ik altijd wel iets nieuws ontdek in de Bijbel, al lees ik hem honderd keer. We merken bij Open House dat ook niet-gelovige mensen serieuze vragen stellen. Het is heel fijn om er zo met elkaar over te praten.”

Dat Property of Jesus méér is dan alleen een motorclub, blijkt ook uit de activiteiten die ze organiseren voor kansarmen. “Jaarlijks geven we een kerstdiner. Er kwam eens een vrouw binnen die meteen onze warmte voelde. Ze had kanker en wist niet of ze het zou gaan overleven. Uiteindelijk werd ze erelid van onze club – al had ze geen motor, maar een rolstoel. Ze heeft zich laten dopen, tegelijk met drie van de clubleden. Dat was een heel speciaal moment. Twee maanden geleden is ze overleden. We dragen haar in ons hart.”

‘Wij zijn bij iedere motorclub welkom en proberen de onderlinge vrede te bewaren.’

Samen sterker

De bikerwereld is vaak hard, maar Property of Jesus treedt op als bemiddelaar tussen verschillende motorclubs. “We zijn bij iedere club welkom, en we bezoeken ze allemaal. Zo proberen we de onderlinge vrede te bewaren. Ook mogen we in de katholieke kerk een getuigenis geven wanneer kinderen hun vormsel doen. Daar gaan we dan heen op de motor. Heel mooi om samen te doen!”

christelijke motorclub

“Je kan met je motor rondrijden met je eigen vestje, maar als groep word je sneller gezien en krijg je meer reacties. Samen staan we sterker, dat vind ik belangrijk. We krijgen gelukkig voornamelijk positieve reacties. Bij een clubbezoek krijgen we weleens opmerkingen als ‘oh, daar heb je de pastoors’, maar als je vaker komt blijken die mensen je toch hun verhaal te willen vertellen. We laten ook altijd ‘bikerbijbels’ achter; vaak ontdekken we later dat ze die wel hebben gelezen.”

Vrouwelijke biker

Een tijd lang was Grete het enige vrouwelijke lid van Nomads, maar sinds een jaar is daar nog iemand bijgekomen. “Ik ben een volwaardig lid en heb evenveel zeggenschap als de mannen. Alleen heb ik geen volledige, driedelige color; ik heb een tweedelige. Bij zware clubs mogen vrouwen helemaal geen colors dragen. Dat is ter bescherming; stel dat het tot een gevecht komt, dan worden degenen zonder volledige color er niet bij betrokken. Niet dat we dat meemaken, hoor. Als je naar andere clubs gaat is die color ook van belang; eerst wordt de president gegroet, dan de vicepresident, dan de normale leden – en ik kom dan als laatste binnen. Je moet je toch aan die protocollen houden.”

‘Als er een kans is om over het geloof te praten, dan laten we die niet liggen’

Toekomst

Property of Jesus heeft veel plannen voor de toekomst. “Binnenkort beginnen we met een kledinguitdeling, op de plek waar ook voedselpakketten afgeleverd worden. We bakken pannenkoeken en delen koffie en chocolademelk uit. Dat hopen we iedere maand te gaan doen. Vanuit Open House gaan we ook dinsdagen organiseren waarop eenzame mensen bij ons terecht kunnen. Spelletjes, soep, breien, haken – zo proberen we mensen uit hun eenzaamheid te halen. En als er dan een kans is om over het geloof te praten, dan laten we die niet liggen.”

Lees ook: Helien en Sasja zijn lid van christelijke wielrenclub de Meesterknecht: samen dienend wielrennen.

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--