Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hanne Tersmette: "Volg je hart!"

Deel:

Wekelijks staat er een bekende Nederlander in de spotlight bij 'Vragen Staat Vrij'. En daarbij de taak aan jou om diegene het hemd van het lijf te vragen. Deze week is boswachter Hanne Tersmette onze gast.

Is het nu rustig qua vogels in Nederland?
Het is eigenlijk best wel druk. Het is in je tuin wat stiller omdat de nestjes zijn uitgevlogen. De vogels komen weer een beetje op kracht na het grootbrengen van een kleintje. En op dit moment zie je in Nederland vogels die je in de winter niet ziet. Dus eigenlijk is het ook nu een mooi vogelseizoen!

Wat is jouw lievelingsdier in het bos?
Een das! Het zijn nachtdieren, roofdieren en je ziet ze niet zo vaak. Ze hebben enorme klauwen. Ze eten alles wat ze tegenkomen, maar hun lievelingseten zijn regenwormen. Daarnaast maken ze supergrote burchten, van wel honderden meters. Ik vind het leuke sympathieke beesten.

Wat is je favoriete seizoen?
Ik ben wel een zomerkind. Ik ben geboren eind juni, misschien komt het daardoor. Ik hou van die zwoele avonden. Maar ik kan ook genieten van die weeromslagen, dat het ineens gaat regenen. En ook de winter met natuurijs. Ik ben een slechte kiezer...

Je hebt een behoorlijke carriereswitch gemaakt, hoe kwam dat?

Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd en dat vond ik best prima. Toen moet ik een stage doen, maar ik was een beetje laat. Iedereen ging bij een reclamebureau, dus dat deed ik ook maar. Ik liep de rest gewoon achteraan! Ik vond het toen best een leuk vak, maar ik merkte dat ik veel blijer werd van de natuur en buiten zijn. Dus gewoon je hart volgen!

Heb je nog een leuke zomertip voor buiten?
Omhoog kijken! Er vliegen mooie vogels voorbij... Maar de reetjes zijn heel mooi, roodbruin. In de winter zien ze er een beetje morsig uit, maar nu zijn ze heel mooi. Als je de weilanden bij bosranden aftuurt, kom je er snel genoeg een paar tegen.. Ik zag ze vanmorgen nog bij de Flevopolder! Je moet vooral niet te snel zijn...

Gaat er een vervolg komen op je boek?
Pfff, dat is lastig Misschien wel, maar dan over Wallonië, de Belgische Ardennen. Even onze zuiderburen in het zonnetje zetten voor de mooie natuur daar!

Luister het fragment ​hier​​​ terug.

Beeld: Wessel de Groot

--:--