Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henk Jan leest: Sinners in the hand of a loving God

Deel:

Veel van Henk Jans traditionele geloofszekerheden zijn vervlogen. Des te groter zijn behoefte om z’n boekenkast en gedachten te vullen met nieuwe inspiratie. Henk Jan leest nu moderne geloofsklassiekers en vertelt wat dat met hem doet. Dit keer is dat het nieuwe boek van Brian Zahnd: Sinners in the hand of a loting God.

afbeelding
afbeelding.

Boek: Sinners in the hand of a loving God door Brian Zahn, uitgeverij Waterbrook, 2017.

Als klein jochie had ik nachtmerries. Doodenge, onverklaarbare dromen.
Pas op latere leeftijd kon ik ze verklaren. In mijn dromen was ik als de dood vo0r de hel.
Zo viel ik tijdens een zomervakantie in de vouwwagen in slaap op het bed van mijn ouders. Doodsbang werd ik ‘wakker’. Half in slaap schreeuwde ik het uit. Mijn lieve moeder leidde mij naar de washokken, een paar honderd meter verderop. Stevig hield ik haar vast. “Pas op mama,” zei ik nog. “We mogen niet van de weg vallen. Want dan…”

Een plens water maakte mij echt wakker.

De wandeling naar de washokken was – zo verklaar ik nu – de wandeling over het smalle pad, waar Jezus het over had. Wee je gebeente als je van dit pad afdwaalt. Dan wacht je een eeuwig leven in duisternis. Want zo had ik deze woorden van Jezus altijd begrepen.

Nee, ik kan mij niet herinneren dat mijn ouders hel en verdoemenis preekten. Wel heb ik altijd gelooft dat wanneer je Jezus in dit leven niet als redder aanneemt, je voor eeuwig verloren zult zijn.

God is woedend

Dit idee werd bevestigd in de talloze theologische boeken die ik las. Zo las ik ook over de preek van de grote prediker Jonathan Edwards (1703 – 1758): ‘Sinners in the hand of an angry God.’ Misschien wel de bekendste preek ooit gehouden. Een preek waardoor velen tot geloof kwamen. Want zo betoogde Edwards: God is woedend over onze zonden en Hij houdt ons als het ware als een spin boven een groot vuur. Het enige dat Hij maar hoeft te doen, is ons los te laten. En dit is precies wat hij doet, als we niet geloven dat Jezus voor ons door dit vuur is gegaan.

Poeh… Wie is deze God?

maxresdefault-1024x576

Wat een verademing was het daarom het nieuwste boek van Brian Zahnd te lezen: ‘Sinners in the hand of a loving God’. Zahnd, die ooit de theologie van Edwards met hand en tand verdedigde, vaart nu een andere theologische koers en keert zich in duidelijke bewoordingen tegen het idee dat God een woedende God zou zijn. Een Godsbeeld dat volgens Zahnd verschrikkelijk veel leed heeft veroorzaakt.

Maar wat is het alternatief?

Geen wraak

Zahnd betoogt in korte lijnen het volgende: Wie Jezus kent, kent de Vader: God.
Jezus is niet iemand die wraak eist om iemand te kunnen vergeven. Sterker nog… Terwijl Hij net is gemarteld en nu dood gaat aan het kruis zegt Jezus: “Vader, vergeef het hen, want zij weten niet wat zij doen.” Dat is Jezus. Dat is God. Deze uitspraak van Jezus is volgens Zahnds de kern van alles wat er in de Bijbel staat.

Zahnd verwijst naar de gelijkenis van de verloren zoon. ‘Zien wij daar een vader die eerst straf eist voordat hij zijn zoon in de armen sluit?’, vraagt hij. Nee dus.

De vader staat op de uitkijk en rent zijn zoon tegemoet. De enige die wraak wil, is de oudste zoon. Niet de vader.

Perfecte openbaring

Wanneer wij willen weten wie God is, moeten wij vooral blijven kijken naar Jezus, aldus Zahnd. The bible is not the perfect revelation of God; Jesus is. Jesus is the only perfect theologie.

In de loop der jaren is het beeld ontstaan dat God geweld nodig had om ons te kunnen vergeven. Maar, zo stelt Zahn: At the cross Jesus does not save us from God; at the cross Jesus reveals God as savior! When we look at the cross we don’t see what God does; we see who God is!

Hoe leren wij God kennen door te kijken naar wat er aan het kruis gebeurde? Zien we God in Kajafas, die Jezus wilde kruisigen? Zien wij God in Pilatus, die Jezus liet geselen? Of zien wij God in Jezus, die zegt: ‘Vader vergeef het hen.” De vraag stellen, is hem beantwoorden.

Dit is dus wat Johannes bedoelt wanneer Hij stelt dat God liefde is!

Nog een keer Zahnd dan:
Jezus stierf niet aan het kruis om Gods gedachten over ons te doen veranderen.
Jezus stierf aan het kruis om onze gedachten over God te veranderen!”

Had ik dit als kind geweten… Het had mij menig nachtmerrie gescheeld. ‘God is liefde’ is geen loze kreet. Het is de basis van alle theologie.

Heb jij het boek van Brian Zahnd al gelezen,? Wat vond je er van? Laat je reactie achter!


Henk Jan Kamsteeg heeft behoefte om z’n boekenkast èn gedachten te vullen met nieuwe inspiratie. Hij leest moderne geloofsklassiekers en vertelt wat dat met hem doet. Leuk als je meeleest!

Geschreven door

Henk Jan Kamsteeg

--:--