Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Het gebed voor zowel Oekraïne als Rusland blijft hard nodig’

Trans World Radio roept op tot gebed

In Oekraïne lopen de spanningen hoog op door de dreiging van een Russische inval. Ook in de christelijke Oekraïense gemeenschap wordt die onrust gevoeld, merkt evangelisatieorganisatie Trans World Radio (TWR).

Deel:

Waarom is dit werk in Oekraïne en Rusland nodig?
“Met onze programma’s willen we het evangelie verspreiden, in het bijzonder onder mensen die in afgelegen gebieden wonen of vervolgd worden. De Russische overheid beschouwt bepaalde geloofsgemeenschappen als illegaal. Bijvoorbeeld omdat ze niet bij de Russisch-Orthodoxe Kerk horen. En in een overwegend islamitisch gebied als de Kaukasus bezit vrijwel niemand een bijbel en is geloven niet zonder gevaar. Met onze mediaprogramma’s hopen we dan ook mensen te bereiken en te bemoedigen met Gods Woord. Ook in Oekraïne merken we dat mensen zoeken naar een persoonlijke relatie met Jezus. We proberen handvatten te bieden in die zoektocht.”

Brieven van luisteraard van Trans World Radio
Brieven van luisteraard van Trans World Radio.

Welke invloed hebben de spanningen tussen Rusland en Oekraïne op jullie werk in deze landen?
“Deze spanningen begonnen al in 2014, toen Russische separatisten de controle kregen over de regio Donbas in het zuidoosten van Oekraïne (het conflict heeft inmiddels ruim 14.000 mensen het leven gekost, red.). De programma’s van TWR vonden ‘gewoon’ doorgang, maar werden destijds al aangepast. Er wordt nu bijvoorbeeld extra aandacht besteed aan thema’s als vergeving, het omgaan met beproevingen en het helpen van anderen in nood. Waar ook meer nadruk op gelegd wordt, is het belang van een hechte relatie met God wanneer moeilijke periodes als oorlog zich aandienen. Mocht de situatie escaleren, dan blijft het belangrijk om op Hem terug te kunnen vallen.”

Wat gaan jullie als organisatie doen als het tot een oorlog komt?
“Dan staan we achter onze mensen en luisteraars en proberen we hen te steunen waar mogelijk. Tijdens de presidentiële crisis in Venezuela tussen 2017 en 2019 rezen de prijzen van voedsel en medicijnen bijvoorbeeld de pan uit. Als TWR boden we daar toen ook de praktische hulp die nodig was, bijvoorbeeld met het uitdelen van levensmiddelen. Die hulp proberen we in Oekraïne ook te verlenen, mocht dat nodig blijken.”

Lees ook: Nieuwe nr. 1 op Ranglijst christenvervolging in 2022
Lees ook: Nieuwe nr. 1 op Ranglijst christenvervolging in 2022

Wat kunnen we vanuit Nederland doen voor christenen in Oekraïne en Rusland?
“Onlangs sprak ik met de directeur van TWR in Oekraïne. Eind januari organiseerden de kerken daar een gebedsweek in verband met de dreigende situatie waarin Oekraïne nu verkeert. Het gebed voor zowel Oekraïne als Rusland blijft hard nodig. De directeur gaf me drie gebedspunten voor ons in Nederland. Hij vroeg of we wilden bidden om wijsheid voor hem en zijn broeders en zusters, mocht er een oorlog komen. Ook verlangen de christenen daar naar duidelijkheid over wat God met deze situatie te zeggen heeft. En ze hopen op kracht om te kunnen danken onder alle omstandigheden, volgens de oproep in 1 Tessalonicenzen 5 vers 18.”

Trans World Radio

Kijk voor meer info en mogelijkheden om te doneren op TWR.nl

--:--