Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het heldenverhaal van Jozef

Aflevering 3

De meeste dromen zijn bedrog, maar soms komen dromen écht uit. Alleen moet je vaak wel eerst door een nachtmerrie heen, voordat ze waar kunnen worden. In een nieuwe aflevering van deze podcast van Scheppingsdrift hoor je over het rags-to-riches-verhaal van Jozef, aan de hand van film en literatuur. Besproken wordt onder andere het werk van Joost van den Vondel en Thomas Mann en films van George Lucas en Ridley Scott.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Jozef de Hero

De deskundigen in Scheppingsdrift duiken deze week in een echte hero’s journey. Het verhaal van Jozef is een van de eerste echt grote verhalen in de Bijbel en wordt chronologisch behandeld. Daarbij wordt ook geput uit boek The Hero with a Thousand Faces van Joseph Campbell. In dit boek vertelt Campbell over hoe mythes en verhalen van allerlei culturen, overal ter wereld en in allerlei tijden, overeenkomsten vertonen. De bouwstenen van deze verhalen heeft hij vertaald naar een monomythe.

Op zoek naar Jozef

Enkele jaren terug was het programma Op zoek naar Jozef op tv. Hierin ging men op zoek naar een nieuwe vertolker van Jozef voor de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (1972) van Tim Rice & Andrew Lloyd Webber. Een filmversie van de musical stamt uit 1999, met Donny Osmond.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In deze aflevering van Scheppingsdrift hoor je Alain Verheij, Allard Amelink, Marjoleine de Vos en Rick de Gier.

Hier vind je meer achtergrondinformatie over de kunst uit deze uitzending. 

--:--