Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hillsong Church middelpunt van discussie

“God bouwt huis met veel verschillende kamers”

Veel kerken lopen leeg en zien de ledenaantallen flink dalen. Behalve de Hillsong Church. Deze kerk groeit juist. Maandag verschenen een artikel van de NOS over deze kerk die diensten houdt in de Amsterdamse discotheek Escape. Dit lokte een spraakmakende blog uit van Rimme Mastebroek op BEAM.

Deel:

Een verslaggever van NOS op 3 was afgelopen zondag in de Hillsong Church en beschrijft wat hij daar ziet. “Het lijkt op een popconcert. Aan het begin worden bidbriefjes ingevuld door de bezoekers. Ook worden succesverhalen gedeeld.”
De kerk trekt ongeveer duizend bezoekers per zondag. Een belangrijk onderdeel van de dienst is muziek. “De band van Hillsong zweept het publiek op aan het begin van de dienst. Mensen dansen en huilen van ontroering,” aldus de NOS.
 
“Hillsong is geen kerk”
BEAM-redacteur Rimme Mastebroek schrijft naar aanleiding van dit artikel een blog die veel reacties oproept. Zo schrijft Rimme: “Een gevleugelde uitspraak is dat de kerk geen museum voor geslaagde mensen is, maar een ziekenhuis voor de gebrokene. Als die uitspraak klopt, is Hillsong geen kerk”, aldus Rimme. Hij schrikt van de verhalen die in de kerkdiensten voorbij komen. “Het doet mij soms denken aan een façade.  Een dikke laag make-up, die afleidt van datgeen wat niet klopt: de focus op geld en bezittingen.”
 
Succesvol leven leiden
De verhalen die verteld worden kloppen niet met het beeld dat Rimme heeft van Jezus. “Het leven van Jezus is niet altijd een succesverhaal, dat heeft Jezus zelf vaak genoeg benadrukt.” In de Hillsongkerk wordt volgens Rimme alles benaderd als succesverhaal. “In Johannes 16:33 staat: ‘Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld, maar houd moed: ik heb de wereld overwonnen.’”
 
Storm van reacties
De blog van Rimme Mastebroek lokt een storm van reacties uit. Sommige fel, anderen wat meer genuanceerd, maar de meeste reageerders zijn het vreselijk oneens met Rimme. Veel Hillsong-gangers of leden van gelijksoortige kerken nodigen Rimme uit langs te komen in een dienst.
Een voorganger van een Hillsong Network Church, Gilbert Thera, schrijft: “Eerlijk gezegd herken ik onze gemeente niet in jouw column. Ik denk ook niet dat jij ooit bij ons bent geweest. Ik zou het wel leuk vinden om je een keer te verwelkomen, juist vanwege jouw scherpe mening.” De voorganger maakt de vergelijking tussen kerken en de kamers in een huis. “Het leuke is dat God een huis bouwt in Nederland, een huis met heel veel kamers.” Zo zijn sommige kamers als Hillsong en andere weer als de Christelijk Gereformeerde Kerk of als de Doopsgezinden. Alle kamers samen vormen Gods huis. “Dat is gaaf! Want hierdoor is er voor iedereen een geschikte kamer waar hij of zij zich thuis mag voelen.”
Volgens een andere reageerder wordt het ‘succesverhaal’ waar Rimme het over heeft een getuigenis genoemd. “Het gaat niet zozeer om de laptop of de baan, maar om het feit dat God hierdoor Zijn goedheid laat zien.”
Iemand anders vraagt zich af waarom er een kerk zo bekritiseerd wordt. “Je een kerk er niet op afrekenen dat ze op zondag laagdrempelig willen zijn. Hoe hoger die drempel is, hoe moeilijker het voor mensen is te komen.”
Er waren ook mensen die Rimme bijvielen - Hillsong Church zou het ‘verkeerde Evangelie’ verkondigen. “In deze kerken prijzen ze God zoals dat goed voelt voor hen, maar niet voor God.”
 
Rimme Mastebroek reageerde zelf op alle commotie: “Naar aanleiding van de vele reacties heb ik het stuk hier en daar genuanceerd, zodat het wat minder zwart-wit werd. Ik heb niemand willen kwetsen. Mocht ik dit wel hebben gedaan: mijn excuses.” 

--:--