Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe houd je het gezellig in de familie WhatsApp-groep?

'Oma heeft de groep verlaten'

Bijna iedereen heeft er eentje: een WhatsApp-groep waar de hele familie in zit. En dat levert soms gedoe op. Want waar de een het liefst de hele dag updates geeft over de stoelgang van de hond, houdt de ander het liever kort en zakelijk. Aan de hand van zes app-types laat Visie zien hoe je het gezellig houdt.

Deel:

1. Ome ‘laatst gezien’ Patrick

EOVisie_Familie_App_Pat_RGB_HR

Na een intensief besluitvormingstraject is in de familie-app bepaald wanneer het Zoom-feestje gaat plaatsvinden. Iedereen kan erbij zijn. Tenminste… Ome Patrick is de oom die pas na twee dagen (en na enkele @patrick?’s van zijn schoonmoeder) reageert met: ‘Sorry, ben die dag bezet.’ Nu moeten alle plannen omgegooid worden… 

Hoe het hoort:
Eens per dag de familie-app checken en reageren is een kleine moeite. Het type ‘Laatst gezien’ heeft weinig op met zijn familie of heeft gewoon een hekel aan zijn telefoon en WhatsApp. In dat laatste geval kan iemand ome Patrick het beste even bellen. In het eerste geval: jammer, maar geen genade. Zonder hem gaat het feestje ook door. Vermaan zijn schoonmoeder dat ze niet zoveel mentions in die jongen moet investeren. 

EOVisie_Familie_App_Tantes_RGB_HR

2. Tante Bep en Bep

Laat deze tantes een kwartiertje hun gang gaan en er staan honderd nieuwe berichtjes in de groep. Ze delen een aantal gezamenlijke interesses, zoals bladluis op de kamerplanten en de hond die diarree heeft. Teruglezend kost het veel tijd om te traceren welke berichten relevant zijn voor de rest.

Hoe het hoort:
Bijpraatsessies dienen in persoonlijke conversaties plaats te vinden. Attendeer de tantes hier vriendelijk op. 

3. Neefje 'plaatje'

EOVisie_Familie_App_Neefje_RGB_HR

Het neefje dat niet praat, maar communiceert met emoji’s en gif’jes.

Hoe het hoort:
Niks mis met een emoticon of gif’je op zijn tijd, maar zorg ervoor dat iedereen begrijpt wat je bedoelt. Snap je niet wat je neefje zegt? Vraag het dan gewoon even: dikke kans dat hij geen idee heeft dat 16+’ers niet begrijpen wat hij bedoelt.

4. Opa ‘verstuur’

EOVisie_Familie_App_Opa_CMYK_HR

Opa moest afscheid nemen van zijn teerbeminde en langgekoesterde Nokia. Het was even wennen, maar met één vinger weet hij de app toch aardig verstuur vol verstuur te verstuur spammen…

Hoe het hoort:
Bel opa even op en leg hem uit dat een telefoon die twintig keer trilt voor een paar zinnen niet fijn is. De rest in de familie-app zal je dankbaar zijn.

5. Zus ‘aan het typen’ Annie

EOVisie_Familie_App_Annie_RGB_HR

Annie tikt graag ellenlange berichten omdat ze niemand voor het hoofd wil stoten. Een appje zou toch eens verkeerd begrepen worden…

Hoe het hoort:
Met een telefoon kun je ook bellen. Als dat niet lukt, maak je er een mailtje van en verwijs je daarnaar in de groepsapp.

6. Oma is het zat

EOVisie_Familie_App_Oma_RGB_HR

En dus heeft oma de groep verlaten…

Hoe het hoort:
Ben jij oma? Gelijk heb je. Gelukkig heb je dit artikel. Pak het erbij of laat het lezen aan de grootste WhatsApp-desperado’s.

Tekst: Lars Jacobusse
Beeld: Mariska Kalma

--:--