Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe overleef je de crisis als single?

Coach Tineke Wuister geeft 21 tips

Als single kan deze coronacrisis extra moeilijk zijn. Je raakt misschien in een isolement en mist het contact dat anders zo vanzelfsprekend is. Coach Tineke Wuister wil single vrouwen een hart onder de riem steken en schreef een e-book met veerkrachtige tips.

Deel:

Tineke is coach en werkt bij Navigators, een christelijke organisatie voor studenten en young professionals. Daarnaast is ze stress- en burn-outcoach bij Reflexion Coaching. Ze werkt in een omgeving met veel single vrouwen en ziet hun worstelingen tijdens deze crisis.

Tineke: “Ik zie in deze tijd een enorme tweedeling in de maatschappij ontstaan. Als ouders heb je het extra druk, omdat je werk anders loopt en ook thuis als juf dient voor je kinderen. Binnen no time waren er voor deze groep allerlei platforms, artikelen en websites uit de grond gestampt om tips en ervaringen te delen. Aan de andere kant sprak ik een paar single vriendinnen en realiseerde ik me dat deze situatie voor hen heel anders is. Voor hen zijn er juist weinig momenten van ontmoeting. De ‘vanzelfsprekende’ plekken - werk, (sport)school, kerk - waar je mensen tegenkomt zijn nu allemaal gesloten, dus zij missen juist live contact met mensen. Dat kan heel stressvol zijn en een gevoel van eenzaamheid en somberheid geven. Als je niet uitkijkt, zit je zo de hele dag in pyjama, blijf je langer doorwerken of zit je hele avonden te Netflixen.”

Single vrouwen

“De single vrouwen gaan mij enorm aan het hart. Veel van de single vrouwen die ik ken, zijn sterke, veerkrachtige vrouwen. Zij houden van hun autonomie en kunnen dat prima handelen. Toch merk ik hoe belangrijk het is om oog voor ze te hebben in deze situatie. Ik wil singles een hart onder de riem steken met mijn tips om de crisis stressvrij en happy te overleven. Hoe blijf je toch verbonden met anderen? Hoe kun je je in deze tijd laten vullen door God? En hoe besteed je je tijd goed?”

Een hart onder de riem

“Dit is gewoon echt een extreme situatie, dus als je daar last van hebt, is dat heel normaal. Luister goed naar jezelf en probeer met mildheid, vanuit genade, op jezelf te reageren. In deze situatie lees ik de Bijbel ook anders: ineens zie ik dat zoveel van de verhalen gaan over mensen in een crisissituatie. God laat zo vaak juist een nieuwe kant van Hemzelf zien in een crisis. En dat geeft me weer hoop. Juist als wij zwak zijn, laat Hij Zijn kracht door ons heen zien. Dus laat je niet lamslaan, maar leef in vertrouwen en dan zal je verrast zijn over je eigen veerkracht!”

Tineke’s tips:

Hoe blijf je verbonden?

Sociale ondersteuning is enorm belangrijk voor stressbestendigheid. Juist in een lastige situatie, zoals deze crisis, is verbondenheid nodig. Dat vraagt natuurlijk om wat creativiteit in een anderhalvemetersamenleving.

Zelfliefde

Ook al zou je je niet voor anderen netjes en mooi moeten maken, voor jezelf is dit ook erg belangrijk. Blijf goed voor jezelf zorgen voor een goede stemming, zelfvertrouwen en het behouden van je ritme. 

Opgeruimd staat netjes

Je besteedt meer tijd dan ooit thuis en daarom is het belangrijk om je leefruimte leefbaar te houden.

Waar besteed ik mijn extra tijd aan?

Je hebt waarschijnlijk tijd over, dus besteed deze extra tijd goed. Hoe zorg je ervoor dat je deze tijd zinvol besteed?

Jij & God

Juist in een crisis mag je je tot God wenden en je laten vullen, beschermen en bemoedigen door Zijn eeuwige Woorden.

­


De 21 tips kun je gratis lezen in Tineke’s e-book Veerkracht. Het staat vol praktische tips en is speciaal voor singles. Veerkacht kun je hier verkrijgen.

Over Tineke

single-vrouwen-corona-veerkracht-tineke-wuister.jpg

Tineke Wuister is toegepast psycholoog en stress- en burn-out coach. ‘RUST en REGIE, dat is waar ik mensen in train en coach, omdat ik geloof dat dat ons helpt om te leven in volheid!’

Lees ook het verhaal van Evelien: ‘Ik kan mijn single-zijn meer in perspectief plaatsen’.

--:--