Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe smakelijk zijn eikels?

In Staphorst en op andere plekken in het land worden elke herfst eikels ingezameld als voer voor herten en varkens. Maar zijn eikels ook voor mensen goed te eten? Wim Eikelboom zoekt het uit in zijn podcast Eik & Ik.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Zijn eerste eikelhapje kreeg Wim Eikelboom aangeboden door Katja Gruijters. Zij is food designer en experimenteerde afgelopen anderhalf jaar met verschillende soorten eikelproducten: cake, koffie en koekjes.

Eik is sympathiek

‘Vanouds geldt de eikel als noodvoedsel. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog was import van koffiebonen lastig en raakte eikeltjeskoffie in zwang’, vertelt Katja. Van beukenootjes en tamme kastanjes is bekend dat ze eetbaar zijn, maar bij eikels ligt dat anders. Jammer, vindt Katja. ‘Het is voor mij een uitdaging om een meerwaarde te geven aan de eikel die we links laten liggen. En dat we er een andere identiteit aan geven dan dat we er lacherig over doen. De eikel is voedzaam en heel sympathiek. Dat was de reden voor mij om te gaan experimenten in de keuken om te zien: wat kun je nog meer met de eikel?’
Katja organiseerde verschillende proeverijen en trok op met plannenmakers voor een eikel-coöperatie in Twente. Die eikelboerderij is nog niet van de grond gekomen. En de eikel wil nog niet echt doorbreken op ons menu.

IMG_3069

Fermenteren

Er worden in Nederland proeven gedaan met het fermenteren van eikels. Gezouten eikels zijn zacht en ideaal als basis-ingrediënt in pesto-achtige producten. In de podcast Eik & Ik neemt Wim Eikelboom de proef op de som met het eten van gezouten eikels.

Paar weetjes over eikels eten:

  • In Azië zijn eikels gangbaar als ingrediënt. Er worden noedels van gemaakt en gelei.
  • 1 hectare eikenbomen levert zo’n duizend kilo eikels per jaar op.
  • Eikels zijn rijk aan zetmeel, vitamines en magnesium en calcium.
  • Eikels bevatten alle acht essentiële aminozuren.
  • Eikels zijn gratis.
  • Net als olijvenpitten bevatten eikels tannine, een bittere stof. Die kun je op verschillende manieren verwijderen.
  • Wil je eikels eten, dan zul je ze eerst moeten pellen en drogen.
  • Gedroogde eikels kun je verwerken tot eikelmeel. Dat is glutenvrij en bruikbaar in koekjes, pannenkoeken, brood, cake.
  • Eikeltjeskoffie was in de tijd van de Eerste en Tweede Wereldoorlog een veelgebruikt alternatief om de schaarste aan koffiebonen te compenseren.


Beluister de aflevering Eik & Ik over het eten van eikels.

--:--