Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe voer je een goed gesprek over lhbti+ en geloof?

Te vaak leidt een gesprek over gender, seksualiteit en geloof tot verdeeldheid en polarisatie: mensen komen tegenover elkaar te staan. De 3LAB-documentaire 'Wanneer ga ik het ze vertellen?' kan aanleiding geven om met elkaar te praten over homoseksualiteit en geloof. Of over andere thema’s die samenhangen met seksualiteit en gender. Maar hoe voer je dit gesprek en hoe blijf je oog houden voor elkaar? Laat je inspireren door onderstaande tips én drie gespreksvragen van deskundige Joël Boertjens.

Deel:

1. Kijk elkaar in de ogen

Gender, seksualiteit en geloof zijn ingewikkelde en persoonlijke onderwerpen. Ze zijn diepgeworteld in iemands identiteit of overtuiging. Voer dit gesprek daarom niet via WhatsApp, maar zorg dat je elkaar ziet. Op sociale media komt het gesprek over lhbti+ en geloof meestal niet veel verder. Neem er dus de tijd voor en zoek een goede plek.

2. Vraag hoe de ander het gesprek ervaart

Het helpt ook als je aangeeft dat het je gaat om begrip voor elkaar, niet om een veroordeling. Overeenstemming bereiken is niet nodig. Wat je met elkaar probeert, is om ruimte te scheppen voor verschillende levensverhalen en invalshoeken. Neem af en toe een pauze en check hoe het gesprek voelt voor de ander.

3. Leef je in!

Ieder mens heef een uniek verhaal te vertellen. Probeer je in te leven in de ervaringen van anderen. Stel je zelf de vraag ‘wat had ik gedaan als ik voor die keuze kwam te staan?’ Vraag niet ‘Wat vind je ervan?’ maar ‘Wat heb je meegemaakt?’ Deel jouw eigen ervaringen, en wees terughoudend met Bijbelcitaten, samenvattingen van boeken, opinies of films over het thema.

4. Let op je taal

Woorden zijn krachtig. Bepaalde termen kunnen kwetsend zijn voor mensen met verschillende achtergronden. Ga algemeenheden over lhbti+ of geloof uit de weg. Spreek niet namens religies, kerken of organisaties. Voor weet je het weet verlies je elkaar weer uit het oog.

Kijktip: 'Wanneer ga ik het ze vertellen?'

Wilke heeft een relatie met een vrouw

Kijktip: 'Wanneer ga ik het ze vertellen?'

Wilke (28) verstopt zichzelf al jaren. Ze is door haar werk bij de EO een bekend gezicht in christelijk Nederland en wordt regelmatig gevraagd om te spreken in kerken. Ze heeft een relatie met een vrouw, maar draagt dit als geheim met zich mee, omdat ze bang is voor gedoe en afwijzing. In deze documentaire volg je haar persoonlijke zoektocht. Ze laat zich zeldzaam diep in de ziel kijken, terwijl ze er alles aan doet om moedig te zijn.

Zo voer je een veilig gesprek over geloof en lhbti+

Joël Boertjens (1984) begeleidt kerken bij het gesprek over geloof en lhbti+ en hij is auteur van een boek over dit thema. We vroegen aan hem drie gespreksvragen bij de documentaire 'Wanneer ga ik het ze vertellen?'.

  1. Wat raakt jou persoonlijk in het verhaal van Wilke?
  2. Wat zouden jullie antwoorden op de vraag van Wilke: 'Kan en mag ik spreken bij jullie, als mensen van mij weten dat ik een vriendin heb?'
  3. Wat is er wel en niet nodig om je veilig te voelen in een gemeenschap waar mensen verschillend denken over lhbt+? Bedenk voorbeelden en geef een cijfer: vanaf 1 wanneer je ervaart dat mensen zich liever verstoppen tot aan 10 wanneer je het idee hebt dat maximaal tevoorschijn durven te komen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees bijvoorbeeld eens het boek: #Hoedan? Gids voor een veilig gesprek over kerk, geloof en lhbt+. Meer informatie hierover vind je op de website www.kerkenlhbt.nl.

--:--