Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ich bin dein Mensch': filosofische robotfilm

Een filmrecensie van Rick de Gier

Nu wetenschappers steeds beter in staat zijn om menselijke intelligentie na te bootsen, is het geen wonder dat er recent heel wat films, series en romans verschenen waarin humanoïde robots een hoofdrol spelen. En dan dus niet alleen maar Star Wars-achtig science fiction-spektakel, maar met name ingetogen drama’s en filosofische thrillers.

Deel:

De Duitse film Ich bin dein Mensch (eerder dit jaar in de bios, nu te huur) heeft zelfs de opzet van een typische romantische komedie. De robot van dienst heet Tom en is geprogrammeerd om de ideale man te zijn voor Alma, een alleenstaande veertiger die werkt in een Berlijns museum. Alma is (naast een aantal anderen) uitgekozen om mee te doen aan een proef: ze krijgt Tom drie weken in huis en moet dan haar bevindingen noteren. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of robots dezelfde rechten verdienen als mensen.

Alma is rationeel ingesteld en nogal cynisch op het gebied van de liefde. Ze heeft eigenlijk geen zin om proefpersoon te zijn, maar er staat een royale vergoeding tegenover, dus vooruit. Eerst ergert ze zich kapot aan Tom, die zich overdreven dienstbaar en hoffelijk opstelt. Als ze aan zijn charmes toegeeft, redeneert ze, is dat zoiets als zwichten voor een fantasie of verliefd worden op jezelf. Maar uiteraard begint haar gevoel het geleidelijk over te nemen van haar verstand.

Ich bin dein Mensch is allereerst een geslaagde romcom, die slimme variaties biedt op de bekende genreclichés. De Britse acteur Dan Stevens (bekend uit Downton Abbey; nu in vloeiend Duits) is fantastisch als de net-niet-natuurlijk bewegende robot, van wie je net als Alma vanzelf een beetje gaat houden. En op een dieper niveau lokt de film vragen uit waar je na afloop nog wel even zoet mee bent. Zit liefde alleen maar tussen de oren? En geloven? Wat zou dat voor gevolgen hebben? En natuurlijk de klassieker in robotfilms: wat maakt een mens precies een mens?

Bekijk de trailer van 'Ich bin dein Mensch'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ich bin dein Mensch

Regie: Maria Schrader. Met o.a. Maren Eggert en Dan Stevens. Kijkwijzer: AL (seks, grove taal). Nu te huur op o.a. Picl en Pathé Thuis.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--