Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Iedere euro die we binnenkrijgen, geven we weg’

SuppArtists: inzamelingsactie voor christelijke artiesten

Om artiesten te ondersteunen die door de coronacrisis geen of weinig inkomen hebben, startten Hans Kramer en Johan Jansen onlangs de crowdfundingsactie SuppArtists. “Het eind van deze situatie is nog lang niet in zicht.”

Deel:

“Conferenties, concerten, festivals, kerkdiensten: alle evenementen en bijeenkomsten werden vanwege de coronacrisis ineens geannuleerd,” vertelt Johan Jansen. “Veel artiesten, muzikanten en kunstenaars zagen hun inkomen hierdoor compleet wegvallen. Deze situatie duurt al een tijdje en het eind is nog lang niet in zicht.”

Hypotheek

Maar ook mensen die in de creatieve sector werken, hebben een hypotheek of een huurbaas en moeten hun gezin onderhouden, zo legt hij uit. “Hans en ik kennen veel van deze mensen en weten dat ze zelf niet op internet rondbazuinen dat ze het financieel niet meer redden. Maar dat betekent niet dat ze geen hulp nodig hebben. Wij voelden dat we iets moesten doen.”

Zegen doorgeven

“Ik realiseerde me ineens dat ik ontzettend gezegend ben dat mijn bedrijven eigenlijk gewoon doordraaien tijdens deze coronacrisis,” vult Hans Kramer aan. Net als Johan heeft hij een vast inkomen. ”Toen ik Johan een tijdje geleden aan de telefoon had, ontdekte ik dat hij hetzelfde gevoel had. Zijn werk en inkomen lopen ook ‘gewoon’ door. We wilden allebei iets van onze zegen doorgeven aan de groep christelijke artiesten die in deze tijd veelal letterlijk onzichtbaar zijn geworden. Die gedachte is in korte tijd uitgegroeid tot een volwaardige crowdfundingsactie. We willen veel geld ophalen, zodat we artiesten aan het werk kunnen houden.”

Christelijke muziek en kunst

“Zelf heb ik vorig jaar ook een crowdfundingsactie gedaan om mijn cd uit te kunnen brengen,” vervolgt Johan. “Maar deze actie is anders, omdat dit initiatief erop is gericht artiesten en muzikanten aan het werk te zetten en ze hiervoor te betalen. Wij werken samen met het platform Voordekunst.nl. Hier draaien momenteel meerdere ‘actie-campagnes’, omdat de hele evenementen-sector inmiddels op zijn gat ligt. Wij vinden het tof om juist de christelijke muziek en kunst een steuntje in de rug te geven.”

Tegenprestatie

Doneren kan via de website Suppartists.nl. Verschillende artiesten – van gitarist Elisa Krijgsman en rapper Blackrockstar tot zandkunstenaar Gert van der Vijver – bieden op de site persoonlijke tegenprestaties aan. Ook zijn er producten te koop. “We hebben bijvoorbeeld een T-shirt laten maken door een christelijke kunstenares,” legt Hans uit. “Dit shirt kun je voor vijf tientjes kopen. En wanneer mensen geld willen doneren, maar geen tegenprestatie of product hoeven, gebruiken we hun donatie om een professionele muziekvideo te laten maken. Daarmee willen we laten zien dat muziek niet gratis gemaakt kan worden. De eerste donaties zijn binnen en ook de eerste video is inmiddels een feit. Maar de artiesten kunnen zeker nog wat hulp gebruiken.”

Meer informatie over SuppArtists of over hoe je kan doneren? De eerste video bekijken?
www.suppartists.nl

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--