Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In deze 5 stappen verwezenlijk jij je ideaal

Naar aanleiding van het boek 'Hoe dan wel'

Honger de wereld uit helpen? De beste versie van jezelf worden? Volg dit stappenplan en benut de tips om je idealen waar te maken.

Deel:

Stel, je wilt iedereen in Amsterdam kennis laten maken met het evangelie. Hoe zou je dat kunnen doen? Dit stappenplan helpt je op weg.

Stap 1: Vraag je af wat het probleem is en waarom jij degene bent die het op kan lossen.
Wat houdt evangeliseren in, in zo’n grote stad? Wie zijn er nog meer met dit thema bezig? En wat voor nieuwe ideeën heb jij in te brengen?

Stap 2: Welke oplossingen kan ik bedenken in mijn wildste dromen?
Alles mag, alles kan. Een vliegtuig met een banner, of fietsen door de stad en bijbels uitdelen… Voor welke ideeën loop je warm? Wat past bij jouw idealen?

Stap 3: Hoe kan ik mijn idee zo snel mogelijk testen?
Stel, je krijgt 1000 euro en één dag om een onderdeel van die ideeën te testen: wat kun je dan uitproberen? Houd het simpel, zodat je goed kunt achterhalen wat wel of niet heeft gewerkt. Fiets bijvoorbeeld in je eentje door het Vondelpark en deel pocketbijbeltjes uit.

Stap 4: Wat is er nodig om mijn plan te realiseren?
Hoeveel geld, tijd, ruimte en mensen heb je nodig? Fiets je zelf heel Amsterdam door, of verdeel je de kilometers over tien mensen? Hoe financier je de bijbels?

Stap 5: Kijk wat er is gelukt en wat je hebt geleerd.
Geniet eerst van wat je hebt geprobeerd en bereikt. Je hebt in ieder geval al een paar honderd mensen kennis laten maken met het evangelie! Bedenk daarna wat er de volgende keer anders moet om nóg makkelijker nóg meer mensen te bereiken.

Extra tips om je ideaal te verwezenlijken

• Volbreng je ideaal op gezonde tijden. Misschien moet je zorgen voor je (klein)kinderen, heb je een baan, of doe je vrijwilligerswerk. Bedenk hoe je aan je ideaal kunt werken zonder je andere verantwoordelijkheden links te laten liggen.
• Houd vast aan je doel, maar wees flexibel in de uitvoering. Blijkt het fietsenplan toch niet ideaal, bedenk dan een andere uitvoering.
• Vertel over je idealen. Het is een test voor jezelf: word je enthousiast van het idee om mensen over God te vertellen? Je gesprekspartner kan je misschien al op weg helpen met contacten, linkjes naar fondsen of support.
• Doe het niet alleen. Zoek iemand voor support, overleg, of om op de rem te trappen als je bedacht hebt om de hele week van 6.00 tot 23.00 uur door Amsterdam te fietsen.
• Bedenk dat er veel manieren zijn om aan geld te komen. Zoals crowdfunding, sponsoring, fondsen of donateurs.

Boek: 'Hoe dan wel'

De stappen en tips uit dit artikel komen uit het boek Hoe dan wel van Suzan Doodeman en Johannes van den Akker. In dit boek staan persoonlijke verhalen over hoe zij idealisme vertaalden naar actie, bijvoorbeeld door het ophalen van vluchtelingen op Lesbos, of het starten van een leefgemeenschap waar dakloze gezinnen worden opgevangen. Naast de vijf beschreven tips lees je hierin nog 44 andere om jouw ideaal te verwezenlijken.

‘Hoe dan wel’, Suzan Doodeman en Johannes van den Akker, Ten Have, 206 blz. (paperback), € 20,99.

Beeld: Wijtze Valkema

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--