Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In gesprek met actrice Vanessa Benavente: Maria in 'The Chosen'

Maria, de moeder van Jezus, is waarschijnlijk de bekendste moeder uit de hele geschiedenis. In de serie 'The Chosen' maken we in aflevering vijf kennis met haar. Vanessa Benavente vertolkt de rol van Maria. Hoe was dat voor haar? En heeft het spelen van Jezus’ moeder invloed op hoe ze haar eigen twee kinderen opvoedt? Openhartig deelt zij haar verhaal.

Deel:

‘Hoe is het om zo’n grote impact te hebben door jouw rol in The Chosen?’

"Het is echt een cadeau", antwoordt Vanessa enthousiast. "Het is bijzonder dat het mensen aanspreekt en dat de boodschap bij zoveel mensen landt! Er zijn ontzettend veel series die mensen tegenwoordig kunnen kijken. Het feit dat ze ervoor kiezen om The Chosen te kijken, is dus echt geweldig! Daar ben ik onwijs dankbaar voor."

"Met mijn rol als moeder van Jezus heb ik een vrij specifieke doelgroep. Mijn relatie met Jezus spreekt veel ouders aan. Maria wordt steeds geconfronteerd met het feit dat Jezus is opgegroeid en dat hij haar niet meer op dezelfde manier nodig heeft als toen hij een kind was. Maria voelt zich als moeder een beetje overbodig. Ik denk dat andere ouders zich daarin herkennen. Vooral als zij het proces doormaken waarin hun kinderen het huis uitgaan."

‘Je bent zelf ook moeder. Hoe heeft deze rol de opvoeding van je eigen kinderen beïnvloed?’

"Ik zie moeder zijn echt als een bediening", antwoordt Vanessa gepassioneerd. "Ik heb het idee dat we allemaal een bepaalde indruk willen achterlaten in de wereld. Wanneer je kinderen krijgt, wil je dat graag ook voor hen. Je wilt hen zoveel mogelijk kansen geven en ze zo perfect mogelijk opvoeden. Mijn wens is dat ze goede mensen worden en dat ze van elkaar houden. Ik zie dat als mijn bediening. Op die manier kan ik mijn stempel op de wereld drukken."

‘Je vertelde hoe Maria in de serie moet leren dat haar zoon haar niet meer zo hard nodig heeft. Hoe ervaar je dat zelf als moeder?’

"Mijn kinderen zijn nu gelukkig nog in de leeftijd dat ze mij voor alles nodig hebben", vertelt ze lachend. Vanessa's oudste dochter is vier jaar oud en de jongste is nog geen jaar. "Ik kan daar nu zó van genieten! Ik wil ze al mijn aandacht geven, omdat ik weet dat ze deze momenten zullen koesteren als ze ouder zijn. Ze hebben nu ook de leeftijd dat ze hun eerste herinneringen vormen. Alle momenten die ze nu meemaken, zullen ze nog weten wanneer ze veertig zijn. Toen ik me dat realiseerde, veranderde dat mijn houding gedurende de dag. Zelfs wanneer ik een moeilijke dag heb, denk ik: 'Hoe ik mijn dochter nu laat voelen, gaat ze de rest van haar leven herinneren'. Die gedachte houdt me scherp."

Ben jij naar aanleiding van het gesprek met Vanessa benieuwd geworden naar The Chosen en wil je Vanessa in actie zien? Bekijk dan het eerste seizoen op NPO Plus.

Dit artikel is geschreven door Dagmar Burggraaf van Living Image.

--:--