Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ineens houdt iedereen van Peter R. de Vries'

Column van Tijs van den Brink

Ik ben zo benieuwd wat Peter R. de Vries er zelf van zou vinden, al die loftuitingen die hem ten deel vallen nu hij ligt te vechten voor zijn leven. Ik denk dat hij er op z’n minst met enige meewarigheid kennis van zou nemen.

Deel:

Een kenmerkende eigenschap van Peter R. is zijn neiging zich weinig aan te trekken van wat mensen van hem denken. Iemand stroop om de mond smeren is hem vreemd. En eerlijk gezegd denk ik dat het hem ook niet bevalt als je probeert hem te behagen. “Hoezo ben ik nu ineens een held?” hoor ik hem denken. “Komen jullie nu mee! Waarom zei je dat niet voor ik was neergeschoten? Hè? Waarom nu pas?”

Mark Rutte, Sigrid Kaag en Ferd Grapperhaus die oproepen tot gebed voor Peter R. de Vries, de koning die hem prijst: ik vermoed dat hij er op z’n minst een wenkbrauw over op zal trekken. De Vries heeft weinig met het christendom en nog minder met de monarchie. Met enige regelmaat nodig ik hem uit voor Adieu God?, om over zijn christelijke wortels te praten. Zijn antwoord is dan steevast dat ik z’n (niet geringe) dagprijs moet betalen. Hij weet dat we onze gasten niet betalen bij dit programma...

Het zou overigens een spannende aangelegenheid worden, een Adieu God? met Peter R. Los van zijn niet malse opvattingen over het christendom, moet je altijd goed beslagen ten ijs komen als je hem interviewt. Jaren geleden ontmoette ik hem voor de EO-radio. Ik wilde een stevig interview met hem maken, maar had tijdens de voorbereiding eigenlijk geen kritiekpunt kunnen ontdekken. Toen ik toch de aanval inzette, liet hij me – terecht – alle hoeken van de studio zien.

De waardering voor het werk van De Vries en het meeleven is enorm – het ontbreekt er nog net aan dat Joran van der Sloot een ontroerd bericht de wereld in slingert. Voor u denkt dat ik dat overdreven vind: zeker niet! Het oeuvre van De Vries is indrukwekkend en de aanslag is zeer schokkend, dus zowel de waardering als het meeleven is totaal terecht.

Toch kan ik niet wachten op de dag dat Peter R. op zijn bekende, vileine wijze het kaf van het koren scheidt. Ik ben echt heel benieuwd welke loftuitingen hem bevallen en welke hij als totaal hypocriet ver van zich zal werpen.

Beeld: Berthie Verstappen dankt Peter R. de Vries na een doorbraak in het onderzoek naar de dood van de elfjarige Nicky Verstappen in 1998 (ANP).

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--