Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Invaldirigente Inge loodste Hét ROCKkoor Enschede door de auditie van ‘Zing!’

Bekijk de 'Zing!' auditie van Hét Rockkoor Enschede zaterdag 10 juni om 20.30 op NPO 1.

Vaste dirigente van ‘Hét ROCKkoor Enschede’ Annemiek was precies tijdens de opnames van de auditie op vakantie. Inge wilde deze ervaring van meedoen aan tv-opnames de groep niet ontnemen en bood zich aan als invaldirigent. En zo kon dit rockkoor toch meedoen aan ‘Zing!’.

Deel:

Inge is zelf zangeres, dus muzikale ervaring heeft ze al wel. “Ik had wel een dirigeerlesje van Ton van Diepen, muzikaal directeur van ‘Prestige Vocal Groups’, maar voor mij was het allemaal vrij nieuw.” Om echt goed te kunnen invallen heeft ze Annemiek gevraagd om een filmpje van haar dirigeerstijl. “Ze zijn haar natuurlijk gewend, dus ik heb dat gewoon ingestudeerd!”

Van popkoor naar ROCKkoor

Inge werkt voor de organisatie zelf: ‘Prestige Vocal Groups’. En ze vertelt over de 26 koren van deze organisatie door het hele land: “Bij deze groepen mag iedereen meedoen, er is geen auditie maar wel een stemtest om te kijken in welke stemgroep je het best past. Ton leek het leuk om naast de popkoren ook ROCKkoren te starten. En zo is op 6 maart 2018 Hét ROCKkoor Enschede gestart.” Daarna volgde nog twee ROCKkoren, in Nijmegen en Tilburg.

Inge’s ervaring met het koor

Omdat Inge niet de vaste dirigente is, is het misschien nog wel leuker om te vragen hoe ze de groep ziet. “Dit koor bestaat uit een enthousiaste groep dat met z’n allen gaat voor het beste resultaat.” En dat blijkt wel uit de bedrijvigheid binnen het koor. “Ze oefenen veel thuis, alleen en gezamenlijk, buiten de vaste repetitiemomenten. Ook zijn er verschillende teams binnen het koor, een voor het organiseren van optredens en een voor de dresscode zodat iedereen er top uit ziet.”

Samen één geheel

De groep die te zien is op het podium van ‘Zing!’ is zo divers: “Een aantal leden van 26 maar ook wel 60+ers. En we hebben natuurlijk stoere rock mannen, een fenomeen wat je niet vaak ziet in een koor.” Die diversiteit zorgt niet voor verschillen onderling “Ze maken er echt een geheel van, hoe divers ze ook zijn.” Ze hebben hartstikke veel plezier met elkaar, “Dat zag je ook op het podium.” En de groep is echt hecht, “Ze hebben me ook een presentje gegeven voor het invallen, dat hebben ze samen geregeld.”

Meedoen aan 'Zing!'

De groep kwam zelf met het idee om mee te doen met ‘Zing!’, “We willen natuurlijk laten zien dat het supertof is om samen te zingen en dat dat ook met rockmuziek kan. Dat is nog niet zo bekend, kerkkoren en gospelkoren of kleinkunstkoren zijn bekender, maar wij laten zien dat het ook met rockmuziek kan.” Ze zingen rockmuziek van alle tijden, dus door de bijzondere versies van deze muziek is het echt een spetterend koor met een verrassend repertoire met unieke arrangementen. “Het zijn nummers die je niet snel verwacht bij een koor, dus heel interessant om naar te kijken en luisteren.”

Geen rockende liveband maar een rockende band

Achter dit ROCKkoor zit een arrangeursteam die de arrangementen maakt. “Voor ‘Zing!’ moest het liedje iets korter en het moest op een bandje mee naar de tv-studio.” Normaal gesproken treedt Hét ROCKkoor op met een live band, dus dat was even wennen. “Het arrangeerteam heeft voor ons echt een goede backingtrack gemaakt die live is ingespeeld met echte gitaren. In plaats van een rockende liveband hebben we nu een rockende band.”

Opnemen is wachten

Tijdens het wachten moet je jezelf wel kunnen vermaken, dat kan dit koor wel: “Ze hadden allemaal spelletjes mee en een van onze zangeressen, Annefleur, heeft een solo in het openingsnummer van de aflevering, dus dat hebben we ook nog geoefend.”

Stralen in de studio

De koorleden kijken normaal alleen tv, om nu mee te doen aan een tv-programma was echt een unieke ervaring volgens Inge. “Als je normaal gesproken alleen naar dit soort programma’s kijkt en er nu ineens tussenstaat, dan kan je niets anders dan de hele dag stralen in de studio.” Het koor treedt vaker op, maar een televisieopname hadden ze nog nooit meegemaakt. “Dit was zeker een kers op de taart!”

Groeien naar pre-corona aantallen

De groep heeft in de coronaperiode een flinke klap gehad in het aantal leden. “We hadden voor corona ongeveer 150 leden en nu zijn er 70 over. Het zou echt fantastisch zijn als we daar weer naartoe kunnen groeien.” Dus bij deze de oproep: Geef je op voor Hét ROCKkoor Enschede. “Want samen zingen in een koor hoeft niet tuttig te zijn en is superleuk, ook als je niet goed kan zingen, jouw stemgroep sleept je mee”, motiveert Inge.

Benieuwd naar de auditie van Hét ROCKkoor Enschede? Kijk op zaterdag 10 juni naar aflevering 3 van 'Zing!', om 20.30 uur bij de EO op NPO 1.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de leukste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Sander van der Veen

--:--